"ПриватБанк" може втратити 10% ринку пластикових карток

Четвер, 4 лютого 2016, 09:30

Найбільший "ПриватБанк" може втратити 10% ринку пластикових карток якщо бюджетники і пенсіонери будуть обслуговуватися виключно в держбанках.

Про це заявила на круглому столі "Стан банківського бізнесу в Україні. Картковий бізнес" директор департаменту аналізу банківського ринку Центру економічних досліджень і прогнозування "Фінансовий пульс" Діляра Мустафаєва, передає FinClub.

Як зазначається, якщо нові вимоги до банків, які обслуговують бюджетників, вступлять в силу, крім ПриватБанку ослабляться позиції і Райффайзен Банку Аваль - його частка скоротиться на 2%.

У той же час частка державних банків - "Укрексімбанку", "Ощадбанку" і "Укргазбанку" - може зрости на 8%.

Реклама:

При цьому збільшення кількості клієнтів спричинить за собою потребу в розширенні банкоматної мережі - близько 6,5 тисяч пристроїв.

"Якщо встановлювати нові банкомати - це близько 97 млн доларів, якщо купувати банкомати, що були у використанні - близько 19 млн доларів", - заявила Мустафаєва.

Нагадаємо, частка активів банку повинна складати не менше 1% активів банківської системи; портфель ОВДП - понад 20% регулятивного капіталу банку; робота на ринку - не менше трьох років; протягом трьох останніх місяців комісія НБУ не застосовувала заходи впливу до банку у вигляді обмеження, зупинення чи припинення здійснюваних операцій.

Крім того, банк протягом останніх трьох місяців повинен виконувати нормативи НБУ, бути учасником ФГВФО, "крім випадків, передбачених законом", і не мати боргів перед ФГВФО зі сплати зборів, штрафів, пені, заборгованості зі сплаті податків і зборів.

"Найважчою для виконання банками буде вимога Кабміну щодо наявності в портфелі банків ОВДП не менше 20% регулятивного капіталу", - вважає Мустафаєва.

Банкіри виступають проти рішення Кабміну. "Ми, як асоціація банків виступаємо проти і будемо докладати зусиль для перегляду постанови уряду", - сказав віце-президент, керівник управління з розвитку роздрібних продуктів Альфа-банку Олексій Пузняк.

"Нові вимоги уряду не відповідають принципам Цивільного кодексу, так як бюджетники повинні самі вибирати банк для отримання зарплати", - вважає голова правління Банку Михайлівський Ігор Дорошенко.

Як повідомлялося, прибуток найбільшого в Україні "ПриватБанку" в 2015 році становив 267,698 млн гривень, що в 2,8 рази менше, ніж в 2014 році.

ПриватБанк заснований в 1992 році. Станом на 7 липня 2015 року його найбільшими акціонерами є Геннадій Боголюбов та Ігор Коломойський з частками по 45,3182%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: