"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Державна зернова корпорація повернула 80 мільйонів заборгованості

Четвер, 25 лютого 2016, 15:28

Протягом 2014-2015 і 2015-2016 маркетингових років ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація" повернула близько 80 мільйонів гривень дебіторської заборгованості.

Про це заявив голова правління ДПЗКУ Борис Приходько, повідомляє прес-служба корпорації.

Згідно із повідомленням прес-служби, за цей же період працівниками департаменту економічної безпеки та фінансових ризиків направлено до правоохоронних органів 134 заяви та повідомлення про вчинені у попередніх періодах кримінальні правопорушення, лише за останні 4 місяці – 59 повідомлень.

"Наразі на підставі матеріалів ДПЗКУ органами досудового розслідування відкрито 91 кримінальне провадження, у тому числі за фактами незаконного укладання зовнішньоекономічних контрактів  у 2013-2014 роках на поставку зернових з суб'єктами господарювання, які є фінансово-неспроможними, створені з метою прикриття незаконної господарської діяльності та задіяні у "схемах" відмивання та легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Крім того, сьогодні головне управління СБУ розслідує кримінальне провадження за фактом заволодіння представниками компаній Fedcominvest Europe Sarl та Lirtavis Enterprises 60 млн. грн держкорпорації.

Також, у прес-службі зазначили, що з 2015 року у корпорації введено заборону на торгівлю з офшорними компаніями, без передоплати або якщо невідомі кінцеві бенефіціари, яка офіційно прописана в положенні про договірну роботу.

В результаті, у 2015 році при експорті в 2,6 млн тонн зернових ДПЗКУ не отримала жодного долару дебіторської заборгованості.

Як писала раніше ЕП, впродовж 2013-2014 років через ряд офшорних компаній з Державної продовольчо-зернової корпорації було виведено більше 200 мільйонів доларів. Йдеться про позикові кошти, які були надані Китаєм ДПЗКУ. Загальна сума кредиту становила 1,5 млрд доларів.

Виходячи із наведених в статті даних, Державна корпорація продавала зерно сумнівним офшорним компаніям, а ті з нею не розраховувалися.

За словами екс-голови держкорпорації Валерія Томіленка, який очолював її уже після згаданих подій, було фактично викрадено більше 20 кораблів державного зернотрейдера.

Однією з найбільш активних  "прокладок", через яку виводилися кошти, була Sonders Trading K/S Co з Гонконгу. Це один з найбільших іноземних боржників ДПЗКУ - 1,215 млрд грн.

Встановити справжніх власників компанії складно. Виписка з гонконгського бізнес-реєстру за 2013 рік каже, що вона записана на Alpha Capital Management Ltd з далекої Ангільї. Однак ЕП знайшла зв'язки фірми з українським бізнесом.

Зараз гонконгська фірма є мажоритарним власником "Лізингової компанії "Ліор". До кінця 2013 року її засновником був Дмитро Сідляренко - колишній заступник директора компанії "Танталіт", що володіла більшою частиною Межигір'я.

Економічна правда

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі новини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: