Стало відомо, хто продаватиме електроенергію до Білорусі та Молдови

Понеділок, 22 лютого 2016, 14:14

ПАТ "Донбасенерго" та ПП "Еру Трейдинг" в березні 2016 року мають намір відновити комерційні поставки української електроенергії на експорт до Білорусі та Молдови.

Про це передає "Інтерфакс-Україна".

За даними НЕК "Укренерго", в ході минулого 19 лютого аукціону з доступу до пропускної спроможності міждержавних електромереж України "Донбасенерго" придбало по 30 МВт "молдавського" і "білоруського" перетинів, а "Еру Трейдинг" - 10 МВт "молдавського".

Нереалізованим виявилося 110 МВт перетину на Молдову і 470 МВт - на Білорусь.

Реклама:

Крім того, в ході торгів ДТЕК "Павлоградвугілля" викупило 127 МВт "польського" перетину для експорту в березні, а 477 МВт перетин для експорту з енергоострова "Бурштинської ТЕС" у напрямку Словаччини, Угорщини та Румунії придбали ДТЕК "Павлоградвугілля" (384 МВт ), ТОВ "ТЕК" (33 МВт), "Донбасенерго" (30 МВт), ТОВ "Глобал Енерджі" (20 МВт) і "Еру Трейдинг" (10 МВт).

Пропускна здатність в напрямку Словаччини (ЛЕП 35 кВ "Ужгород-2 - Собранце") представлена потужністю 10 МВт не зацікавила учасників аукціону.

Як повідомлялося, "Укренерго" вперше з листопада 2014 року виставила на місячні торги перетин для експорту української електроенергії в Молдову і вперше з вересня 2014 року - в Білорусь.

Нагадаємо, що в серпні 2013 року конкурс з продажу 60,773% акцій ПАТ "Донбасенерго" виграло ЗАТ "Енергоінвест Холдинг" Ігоря Гуменюка за ціною в 718,92 млн грн. Як повідомляли в ЗМІ, Гуменюк придбав ПАТ в інтересах Олександра Януковича.

Як відомо, Група МАКО сина екс-президента Віктора Януковича Олександра заявляє, що її акціонер не є власником ПАТ "Донбасенерго" і ніяк не пов'язаний з управлінням даною компанією.

Як пишуть "Наші гроші", компанія "Глобал Енерджі" була заснована у 2011 році кіпрською компанією "Поррел Лімітед".

Наразі у "Поррела" лишається основна частка в компанії (75%), разом з тим 15% і 10% відповідно належить кіпрським "Кінтук Холдінг Лімітед" і "Мораіс Інвестментс Лімітед".

Компанії "Кінтук" і "Мораіс" наразі є співвласниками ТОВ "Проматом", яке було початково засноване фірмою "Energy Standard Group S.A." Костянтина Григоришина.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: