"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У "Нафтогазі" хочуть передати управління ГТС європейській компанії

П'ятниця, 19 лютого 2016, 17:51

Україні для збереження статусу країни - транзитера російського газу в країни Європейського Союзу необхідно залучити до управління своєю газотранспортною системою європейську компанію з бездоганною репутацією.

Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв на круглому столі в Комітеті Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, передає УНІАН.

"Для того, щоб зберегти транзит, нам потрібен іноземний партнер", - сказав глава "Нафтогазу".

"Він (іноземний партнер - Ред.) нам потрібен не стільки з точки зору інвестицій, скільки для довіри європейських країн до України як транзитного маршруту російського газу", - додав Коболєв.

Реклама:

Також, за його словами, перш ніж залучити іноземного інвестора, необхідно створити незалежного оператора з управління ГТС, який має бути відділений від "Нафтогазу".

"Цей оператор повинен мати свій контракт на транзит газу, а краще декілька, а також свою наглядову раду", - сказав Коболєв.

Також голова "Нафтогазу" додав, що однією з вимог компанії в Стокгольмському арбітражі проти "Газпрому" є переведення чинного контракту на транзит російського газу через Україну на майбутнього оператора ГТС.

Раніше Коболєв запропонував терміново розпочати створення нової юридичної особи у власності Фонду держмайна, щоб до завершення Стокгольмського арбітражу з ВАТ "Газпром" передати цій юрособі активи української ГТС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: