Держпідприємствами замість міністерств керуватимуть наглядові ради

Четвер, 18 лютого 2016, 13:30

Верховна Рада України у другому читанні прийняла законопроект №3062 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління об'єктами державної власності", який впроваджує міжнародні стандарти корпоративного управління для держкомпаній.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Як зазначається, законопроект реформує систему корпоративного управління у державних підприємствах відповідно до стандартів ОЕСР і створює механізми для захисту держкомпаній від політичного втручання, а  також для забезпечення прозорості та підзвітності їхньої діяльності.

"Ми виправляємо баланс у системі управління держпідприємствами та наближаємо її до стандартів ОЕСР. Держава зберігає за собою права акціонера, але основні повноваження з управління держкомпаніями будуть передані від міністерств до незалежних наглядових рад", - зазначив старший радник Міністра економічного розвитку і торгівлі Адомас Аудіцкас.

Реклама:

Законопроект дозволяє створювати наглядові ради у державних та комунальних унітарних підприємствах без проведення корпоратизації.

Наглядові ради держпідприємств складатимуться з представників держави та незалежних членів. Незалежні представники складатимуть більшість у наглядових радах усіх держпідприємств, незалежно від їхньої організаційно-правової форми.

"Зокрема, наглядові ради погоджуватимуть стратегію та річний фінансовий план держпідприємств, призначатимуть та звільнятимуть керівників держпідприємств, встановлюватимуть розмір та умови виплати винагороди керівникам держпідприємств, формуватимуть підрозділи внутрішнього аудиту та обиратимуть незалежного зовнішнього аудитора", - значиться у повідомленні.

З метою підвищення прозорості держпідприємств законопроект передбачає, що річна, у тому числі консолідована, звітність держкомпаній підлягає обов'язковому незалежному аудиту.

Крім того, законопроект встановлює вимоги щодо обов’язкового оприлюднення державними та комунальними компаніями інформації про свою діяльність та їх керівників.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: