"Нафтогаз" не буде списувати борги підприємств за четвертий квартал

Середа, 17 лютого 2016, 20:41

НАК "Нафтогаз України" не має наміру списувати борги підприємств перед компанією за четвертий квартал 2015 року.

Про це повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" заступник голови правління держхолдингу Сергій Коновець.

"Списання боргів за четвертий квартал 2015 року не було. За міжнародними стандартами фінансової звітності ми зобов'язані відображати наші активи консервативно. Тобто, якщо у нас є обгрунтовані сумніви в тому, що боржник розрахується вчасно, ми повинні нарахувати резерв на таку сумнівну заборгованість", - сказав він.

Коновець уточнив, що відповідно до облікової політики компанії, якщо борг не погашений протягом одного року - створюється резерв.

Реклама:

"Це не означає, що такі борги будуть списані, або, що ми припинимо використовувати всі доступні нам за законом способи повернення цих боргів", - підкреслив він.

За його словами, неконсолідована фінансова звітність "Нафтогазу" за 2015 рік зараз знаходиться в стадії підготовки, і говорити про остаточні цифри рано.

"Але за попередніми оцінками ефект від збільшення резерву сумнівних боргів протягом 2015 року не перевищуватиме 5 млрд гривень. При цьому в разі погашення цих боргів в майбутньому, фінансовий результат буде скоректований в позитивну сторону", - пояснив він.

Заступник голови "Нафтогазу" привів в приклад історію з підприємствами групи Ostchem.

"Такі приклади є в 2015 році, наприклад, з боргами підприємств групи Ostchem. З урахуванням погашення таких старих боргів, за якими раніше було нараховано резерв, чисте збільшення резервів сумнівних боргів в 2015 році очікується на рівні менше 1 млрд гривень", - додав Коновець.

Раніше міністерство економічного розвитку і торгівлі України повідомило, що "Нафтогаз України" в четвертому кварталі 2015 року списав безнадійну заборгованість, що істотно вплине на фінпоказники компанії.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" в січні-вересні 2015 року отримав чистий прибуток у розмірі 233,67 млн гривень, тоді як аналогічний період 2014 року компанія отримала чистий збиток у розмірі 42,204 млрд гривень.

НАК "Нафтогаз України" - державна холдингова компанія, що включає в себе вертикально інтегровану групу підприємств, що займаються видобутком, транспортуванням, зберіганням та переробкою нафти і газу, а також поставками палива.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!