Мінфін пропонує запровадити інститут уповноважених економічних операторів

Понеділок, 15 лютого 2016, 14:46

У Міністерстві фінансів презентували проект закону "Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо уповноваженого економічного оператора та спрощень митних процедур)".

Про це повідомляє прес-служба Мінфіну.

Як зазначається, метою законопроекту є наближення українського законодавства в податковій та митній сфері до Угоди між Україною та ЄС про поглиблену зону вільної торгівлі (EUDCFTA).

"З цією метою, зокрема, було розроблено даний проект закону, що покликаний запровадити в Україні дієвий механізм інституту уповноважених економічних операторів (УЕО) аналогічний тому, що функціонує в ЄС та який є одним із основних базисів митного співробітництва між Україною та ЄС", - йдеться у повідомлені.

Реклама:

Запровадження УЕО допоможе покращити економічні та адміністративні умови для митного оформлення товарів українськими експортерами та імпортерами, і тим самим максимізувати використання вигід, що дає українським виробникам EUDCFTA.

Як зазначається у презентації держава буде здійснювати видачу сертифікатів УЕО двох видів, в залежності від характеру вимог та спрощень.

Сертифікат щодо надійності та безпеки буде отримуватися підприємством для мінімізації митного контролю товарів та скорочення часу перетину кордону.

Сертифікат на спрощення митних процедур надається УЕО для спрощення і прискорення проведення митних формальностей для випуску товарів у режим.

На думку авторів законопроекту, запровадження інституту УЕО та надання українським підприємствам такого статусу на базі прийнятих у міжнародній практиці критеріів стане дієвим інструментом боротьби із корупцією та адміністративним тиском на підприємців з боку митних органів.

"Концепція УЕО є кращою світовою практикою у міжнародній торгівлі, але ще й досі не реалізована в Україні. Даний законопроект дозволить нам значно наблизити українське законодавство до стандартів ЄС, зменшити бар'єри для міжнародної торгівлі, - а значить, зменшити вартість імпорту та зробити українські товари та підвищити конкурентоспроможність українських експортерів", - зазначила з цього приводу Міністр фінансів Наталія Яресько.

натисніть для збільшення

Економічна правда 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: