Прокуратура взялася за НБУ за видачу 9 мільярдів комерційним банкам - ЗМІ

Понеділок, 15 лютого 2016, 14:34

Прокуратура Києва розслідує факти зловживання владою топ-менеджментом НБУ при наданні 4 комерційним банкам рефінансування, кредитів для збереження ліквідності і стабілізаційних кредитів.

Про це стало відомо із визначення Печерського суду Києва від 29 січня 2016 року, розміщеного в Єдиному реєстрі судових рішень, пише "Перша інстанція".

Як пише видання, топ-менеджмент НБУ видав "Всеукраїнському акціонерному банку", "Надра банку", "Банку Камбіо" і "Імекс банку" 9 мільярдів.

З судових матеріалів з'ясувалося, що слідче управління прокуратури Києва розслідує факти зловживання владою топ-менеджментом Нацбанку протягом 2014 року і в на початку 2015 року за надання кредитів рефінансування комерційним банкам.

Реклама:

Кримінальне провадження розпочато за зверненням двох народних депутатів VIII скликання (імена не вказані), пише видання.

Як випливає зі звернення нардепів, посадові особи НБУ протягом 2014-2015 років надавали комерційним банкам кредити рефінансування, кредити для збереження ліквідності і стабілізаційні кредити через тендери під заставу облігацій підприємств, майнових прав та державних облігацій.

Йдеться про стабкредитами для ПАТ "Всеукраїнський акціонерний банк" на 5,5 млрд гривень, "КБ" Надра банк "на 3,3 млрд гривень," Банку Камбіо "на 12 млн гривень, АТ" Імекс банку "і іншим банкам при низькому рівні їх ліквідності.

Внаслідок зловживання владою не було вжито заходів по контролю за напрямками їх використання, в результаті чого отримані кошти були використані не за призначенням. Більш того, банківські установи були визнані неплатоспроможними.

Дії посадових осіб Нацбанку привели до девальвації гривні і поглиблення економічної кризи, підриву довіри населення до банківських установ, йдеться в матеріалах слідства.

Слідчі посилаються на дані ЗМІ, згідно з якими загальний обсяг наданих НБУ в 2014 році кредитів рефінансування становив 222,26 млрд гривень, обсяг заборгованості за кредитами рефінансування станом на 1 січня 2015 року становив 108,95 млрд. гривень.

Основними банківськими установами, які отримали зазначені кредити є ПАТ "Всеукраїнський акціонерний банк", ВАТ КБ "Надра банк", АТ "Імексбанк", ВАТ "Банк Камбіо".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!