"Укренерго" поновить експорт електроенергії до Білорусі і Молдови

П'ятниця, 12 лютого 2016, 14:08

НЕК "Укренерго" оголосила на 19 лютого аукціон щодо доступу до пропускної спроможності міждержавних електромереж України для експорту електроенергії в період з 1 по 31 березня 2016 року.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на відповідне оголошення "Укренерго".

При цьому вперше з листопада 2014 року на торги виставлено перетин для експорту української електроенергії в Молдову і вперше з вересня 2014 року - в Білорусь.

На аукціон виставлено 150 МВт вільної пропускної спроможності для експорту електроенергії в Молдову і 500 МВт - до Білорусі.

Реклама:

Перетин для експорту в Польщу представлено 127 МВт, для експорту з енергоострова "Бурштинської ТЕС" у напрямку Словаччини, Угорщини та Румунії - 477 МВт.

Пропускна здатність в напрямку Словаччини (ЛЕП 35 кВ "Ужгород-2 - Собранце") представлена потужністю 10 МВт.

Як повідомлялося, з початку активних бойових дій на Донбасі влітку 2014 року українські ТЕС стали відчувати дефіцит вугілля антрацитових марок, що видобувається в зоні бойових дій і використовується на 7 з 14 ТЕС країни.

Так, якщо 1 квітня 2014 року Україна вийшла з опалювального сезону з запасами 3,8 млн тонн на складах ТЕС, то до 1 жовтня 2014 вони впали до 1,7 млн тонн, а в січні-2015 Україна увійшла із запасами 1,1 млн тонн.

У зв'язку з цим Україна з осені 2014 року була змушена призупинити експорт електроенергії в Білорусь і Молдову і почати її імпорт з РФ.

Простановка з січня 2016 року поставок електроенергії в окупований Крим, а також істотне зниження споживання електроенергії промисловістю і населенням призвело до балансових обмежень на вироблення електроенергії ТЕС та АЕС з боку системного оператора.

У зв'язку з цим міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин на початку лютого повідомив, що Україна може відновити повноцінний експорт електроенергії в Білорусь і Молдову вже в березні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: