Кабмін пропонує Раді скасувати мінімальні роздрібні ціни на цигарки

П'ятниця, 12 лютого 2016, 11:04

Уряд відмовився від ідеї вводити мінімальні роздрібні ціни на цигарки, а замість цього уряд вирішив підвищити адвалорну ставку з 12 до 15%.

Про це йдеться в прийнятому 11 лютого на засіданні уряду проекті закону, який є в розпорядженні ЕП.

"Впровадження МРЦ суперечить директиві ЄС", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Як зазначається, рішення підвищити адвалор пояснюється бажанням гармонізувати податкову політику в сфері оподаткування тютюнових виробів до вимог європейського законодавства та вирівняти податкове навантаження на дешеві і дорогі сигарети.

Реклама:

При цьому в супровідних до проекту закону документах не вказується, як це відіб'ється на доходах від акцизів до бюджету.

 

Нагадаємо, в Україні з 1 січня 2016 року вступили в силу збільшення розмірів акцизів на сигарети, пиво і лікеро-горілчані вироби.

Відповідні зміни були закладені в закон "Про внесення змін у Податковий кодекс і деякі законодавчі акти України про забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році".

Акциз на сигарети за специфічною ставкою з 1 січня 2016 року зріс в Україні на 40% - до 318,26 грн за 1 тис штук. На пиво - удвічі, до 2,48 грн за літр. Усі інші рекомендації також були виконані, крім питання акцизу на вино - він залишився на тому ж самому рівні - 0,01 гривні за літр. 

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: