Україна розглядає питання закупівлі вугілля з Австралії

Четвер, 11 лютого 2016, 15:52

ПАТ "Центренерго" і Міненерговугілля розглядають питання закупівлі вугілля з Австралії.

Про це повідомив журналістам директор Трипільської теплоелектростанціі (входить в "Цетренерго") Петро Кравець, передає "Інтерфакс-Україна".

"Компанія на сьогодні разом з міністерством розглядає питання підписання контракту із закупівлі вугілля в Австралії", - сказав він.

Кравець уточнив, що процедура закупівлі є тривалою і випадку досягнення домовленості фізичні поставки будуть здійснюватися вже до наступного опалювального сезону.

Реклама:

Він також повідомив, що напередодні Трипільська ТЕС отримала першу частину вугілля, який прибув в порт "Південний" з ПАР.

"Перша партія вугілля вчора була вагонами (43 вагони) доставлена на Трипільську ТЕС", - сказав він.

Директор ТЕС зазначив, що вартість вугілля з ПАР - 56 доларів (в порту). Якість палива з ПАР повністю задовольняє вимоги станції.

"І африканський вугілля і донбаський підходять для нашої станції ... З Донбасу ми отримували вугілля калорійністю від 3700 Ккал (шлам) до 5700 Ккал, в середньому - від 5400 до 5700 Ккал. При цьому калорійність африканського вугілля 5200-5400 Ккал. Перша партія в 190 тис. тонн вугілля з ПАР (отримана ще за контрактом "Укрінтеренерго") - там середня калорійність вийшла 5070 Ккал ", - сказав він.

Кравець підкреслив, що вартість вугілля з ПАР дозволяє станції працювати рентабельно.

"Ціна, за якою ми закуповуємо вугілля з ПАР дозволяє нам працювати прибутково, рентабельно", - резюмував керівник Трипільської ТЕС.

Раніше "Українська правда" провела розслідування і виявила, що під виглядом більш дорогого вугілля з ПАР для "Центренерго" поставляється антрацит із зони АТО.

При цьому повідомлялося, що контролюють цей процес люди, наближені до Віктора Медведчука, який бере участь в переговорах України і Росії щодо врегулювання війни на Донбасі, а також є кумом президента Росії Володимира Путіна.

Міністр енергетики і вугільної промисловості Володимир Демчишин, коментуючи дану інформацію, заперечував її правдивість, уточнюючи, що вугілля з зони АТО закуповується по 1200 гривні за тонну, а з ПАР - по 74 долара за тонну.

Однак 4 лютого міністр звернувся до Служби безпеки України та Державної фіскальної служби з проханням перевірити контракти на постачання вугілля для "Центренерго".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: