США підозрюють Росію у причетності до кібератак на електромережі України

Четвер, 7 січня 2016, 14:35

Центральне розвідувальне управління, Агентство національної безпеки, Департамент внутрішньої безпеки США розслідують, чи причетні російські урядові хакери до кібератак на українські електромережі в грудні 2015 року.

Американські безпекові агенції вивчають шкідливе програмне забезпечення, знайдене в мережі компанії "Прикарпаттяобленерго", повідомляє Радіо Свобода.

Кібератака в Україні може бути поганим знаком для американських енергокомпаній, оскільки відоме як BlackEnergy програмне забезпечення у 2014 році використовувалося також для атаки на енергетичні об’єкти у США. Та атака не завдала шкоди, але стурбувала безпекові й розвідувальні агенції США.

Американські комунальні агенції, зокрема, Північноамериканська рада електричної безпеки, закликали енергетичні компанії бути напоготові і перевірити захист своїх мереж з огляду на успішну атаку хакерів в Україні.

Реклама:

Як відомо, 23 грудня українська компанія "Прикарпаттяобленерго" повідомила про вимкнення електроенергії, що вразило Івано-Франківськ і ще частину Прикарпаття.

Причиною аварії назвали втручання сторонніх осіб у роботу телемеханіки – автоматичної системи контролю та управління енергообладнанням. Крім того, компанія повідомила і про технічні збої в роботі свого кол-центру.

Служба безпеки 28 грудня звинуватила в цьому Росію. СБУ повідомила, що йшлося про кілька українських енергокомпаній. Незалежних повідомлень про причетність Москви до хакерської атаки досі немає.

Підтримувану Росією групу Sandworm раніше вже підозрювали у використанні програмного забезпечення BlackEnergy для цілеспрямованих атак.

Раніше "Економічна правда" розбиралася, хто і навіщо атакував українські обленерго.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: