Нацкомфінпослуг анулювала ліцензії "Allianz Україна" та двох російських страховиків

Середа, 6 січня 2016, 12:37

Нацкомфінпослуг анулювала ліцензії на здійснення страхової діяльності "Allianz Україна", "Гута-Україна" та "Гарантія-Життя" у зв'язку з встановленням факту вирішального контролю над діяльністю компаній з боку резидентів РФ.

Про це йдеться у відповідному розпорядженні Нацкомфінпослуг, пише FinClub.

Згідно з розпорядженням, вирішальний вплив на діяльність СК "Allianz Україна" надає ВАТ СК "Альянс" (РФ), якому належить 99,978% її статутного капіталу. Іншими акціонерами компанії є резиденти РФ - ТОВ СК "Альянс Життя" володіє 0,021% акцій страховика, ТОВ "Прогрес-Мед" - 0,001%.

СК "Allianz Україна" заявила, що оскаржить рішення регулятора.

Реклама:

"Щоб уникнути будь-яких непорозумінь, кілька місяців тому "Allianz" почав передачу прав власності "Allianz Україна" компаніям-резидентам ЄС. Ми вчасно поінформували Нацкомфінпослуг про таке рішення і початку цього процесу. Однак з причин того, що процедури, пов'язані з передачею прав власності в різних юрисдикціях дуже громіздкі, цей процес досі не завершений", - йдеться в повідомленні компанії.

Страхова компанія заявляє, що кінцевим власником "Allianz Україна" є німецька Allianz SE.

Нацкомфінпослуг встановила, що вирішальний вплив на діяльність СК "Гарантія-Життя" надає громадянин РФ Олександр Лалаян, що володіє 50% її статутного капіталу.

Також 49% акцій страховика належать українському ТОВ "Міжнародний фінансовий оператор лідер", одноосібним власником якого є громадянин України Євген Черногубов. Йому ж належить 1% акцій СК.

За даними регулятора, вирішальний вплив на діяльність СК "Гута-Україна" надає ЗАТ "Гута-Страхування" (РФ), якому належить 99,8734% її статутного капіталу. Іншими акціонерами страховика є українські ТОВ "КЛМ" з часткою 0,0165% акцій і ТОВ "Левераж" з часткою 0,1101%.

Крім того, Нацкомфінпослуг встановила, що вирішальний вплив на діяльність СК "Гута-Україна" у сфері компетенції наглядової ради надають голова та члени ради - громадяни РФ, у сфері компетенції ревізійної комісії - голова і члени комісії, також є громадянами РФ.

Нацкомфінпослуг анулювала 29 ліцензій СК "Allianz Україна" (20 на здійснення добровільного страхування і дев'ять - обов'язкового), ліцензію СК "Гарантія-Життя" на здійснення добровільного страхування життя, а також 23 ліцензії СК "Гута-Україна" (17 на здійснення добровільного страхування і шість - обов'язкового).

Регулятор звертає увагу на те, що анулювання ліцензій не звільняє компанії від виконання зобов'язань за укладеними договорами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!