"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Хакери атакували ряд українських обленерго

Вівторок, 5 січня 2016, 09:53

У грудні хакери здійснили проти українських постачальників електроенергії кілька потужних кібератак, здатних вивести їх з ладу.

Про це повідомляє Reuters, передає "Ліга.Новости".

За даними агентства, мова йде про Прикарпаттяобленерго і ще як мінімум два підприємства, в мережах яких були виявлені ідентичні шкідливі програми.

Прикарпаттяобленерго повідомила про збій 23 грудня, внаслідок чого проблеми з постачанням електроенергії спостерігалися на території всієї області, включаючи Івано-Франківськ.

"Служба безпеки України звинуватила в кібератаці Росію, а Міністерство енергетики та вугільної промисловості створило спеціальну комісію, яка повинна була провести розслідування", - відзначає агентство.

Саме підприємство заявило тоді про "втручання" в роботу системи. Кремль ніяк не прокоментував інцидент.

За даними експертів комп'ютерної безпеки, напад на Прикарпаттяобленерго може стати першим випадком, коли за допомогою кібератаки вдалося припинити електропостачання.

"Вперше ми маємо доказ і можемо пов'язати шкідливу програму і конкретний збій у роботі системи", - заявив старший дослідник Trend Micro Кайл Вілойт.

Хакери використовували шкідливе ПЗ на платформі BlackEnergy, що дозволило їм отримати доступ до мереж і інсталювати програму KillDisk, здатну видаляти і перезаписувати файли. Точне призначення KillDisk ще не встановлено: безпосереднє вчинення атаки або її маскування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: