Мінфін витратить до 200 мільйонів доларів на "Прозорий бюджет"

Середа, 27 січня 2016, 16:56

Міністерство фінансів має намір в 2016 році перейти до реалізації проекту "Прозорий бюджет", націленого на підвищення ефективності бюджетних процесів.

Про це повідомила заступник міністра фінансів - керівник апарату Оксана Маркарова в інтерв’ю "Інтерфакс-Україна".

"Головна ідея - мати всю систему всередині для прийняття рішень, моніторингу, створення і виконання бюджету, управління ліквідністю на щоденному, щохвилинному рівні", - пояснила вона.

Маркарова уточнила, що в даний час у фінансового відомства дуже обмежене коло інструментів, яке держава використовує для управління власною ліквідністю.

Реклама:

"В результаті сьогодні Мінфін дуже умовний гравець на фінансовому ринку, хоча має великі кошти", - констатувала заступник міністра.

Вона зазначила, що мова йде про створення повноцінної аналітичної системи на базі Мінфіну, куди всі дані будуть стікатися, стандартизуватися, оброблятися і зберігатися, а невелика їх частина вивантажуватиметься на портал використання публічних коштів.

За словами заступника міністра, новий проект буде зачіпати не тільки Мінфін, а й Державну фіскальну службу, Держказначейство, Державну аудиторську службу.

"Ми хочемо звести воєдино казначейську базу і базу ДФС, тобто всі надходження податків і зборів, і базу бюджетних запитів і витрат. Нацбанк також готовий приєднуватись зі своєю інформацією", - додала Маркарова.

Вона уточнила, що на такий узагальненій базі передбачається вибудовувати систему KPI (Key Performance Indicators - Ключові показники ефективності - Ред.) - від рівня Кабміну і його програми діяльності аж до кожного міністерства і їх програм.

Як підкреслила заступник міністра, "Прозорий бюджет" - це також інструмент контролю, оскільки він дозволить піти від тривалого і малоефективного способу роботи аудиторської служби через запити.

"Прозорий бюджет" - величезний проект. Якщо нам вдасться його зробити за два роки, це буде прорив в плані правильної організації публічних фінансів і бюджетного процесу. Якщо нам вдасться зробити таку систему, вона стане однією з найсучасніших у світі, так як ми зможемо використовувати останні напрацювання і нам не потрібно щось болісно перебудовувати", - заявила Маркарова.

За оцінками заступника міністра, створення "Прозорого бюджету" вимагатиме істотного фінансування - близько 150-200 млн доларів. "Ми сподіваємося на допомогу міжнародних партнерів у цьому", - сказала вона.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!