"Антонов" купив газ у англійця, який торгує з ОПЗ нібито під дахом Яценюка

Понеділок, 25 січня 2016, 15:53

ДП "Антонов" 18 січня уклало угоду з ТОВ "Інтер енерго трейд" на постачання газу у січні-квітні 2016 року.

Про це повідомляється в "Віснику державних закупівель", передають "Наші гроші".

Замовлено 5,30 млн кубометрів газу по 7 440 грн за тисячу кубів. При цьому загальну вартість угоди не визначено. Тендер на поставку газу не проводився.

За даними "ВДЗ", останні публічні закупівлі газу "Антонов" проводив у 2012 році. Тоді їм на двох було замовлено 3,60 млн кубометрів на весь рік. Те замовлення було у півтора рази менше від нинішнього, коли "Антонов" законтрактував 5,30 млн кубів лише на чотири місяці.

Реклама:

Засновником київського ТОВ "Інтер енерго трейд" є британська фірма "Енерджі венчерз лтд", контролером якої у ЄДРЮО вказано мешканця Уельсу Джона Френсіса О’Грейді.

Це керівник та власник лондонської компанії "Newscope Estates", якій Одеський припортовий завод лише у першому півріччі 2015 року поставив карбаміду на 517 млн гривень по невигідним державному заводу цінам.

Тоді нардеп Сергій Каплін заявляв, що через "Newscope" нібито прем’єр-міністр Арсеній "Яценюк контролює весь експорт аміаку та карбаміду з ОПЗ". Однак доказів належності цієї фірми саме до премєрської вертикалі нардеп не навів.

При тому що ОПЗ, за даними "Ліги", має зв’язки з компаніями з президентської вертикалі. Наприклад, з гонконгзькою "ExpoTrade Global Limited", від імені якої діє менеджерка Андрія Адамовського, бізнес-партнера нардепа від "БПП" Олександра Грановського.

Нині директором "Інтер енерго трейд" є Ігор Покровський. Раніше фірмою керували Андрій Гапяк та Ігор Сидляр. Вони обидва також у різний час були керівниками ТОВ "Укр енерго холдінг". А ця компанія у 2012 році була постачальником газу для ДП "СхідГЗК".

Це держпідприємство тоді контролювала група Давида Жванії та Миколи Мартиненка. Останній нині є однією з найвпливовіших фігур в оточенні Яценюка.

Як відомо, Мартиненко склав мандат нардепа через карну справу, яку ведуть правоохоронці Швейцарії, Чехії та України за хабарництво в енергосекторі.

Президентом виробника літаків ДП "Антонов" є Михайло Гвоздьов - колишній нардеп з "Блоку Петра Порошенка" та торговець автомобілями в Хмельницькому.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: