"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українці можуть оскаржити нарахований транспортний податок "на розкіш" - ЗМІ

П'ятниця, 22 січня 2016, 12:02

У грудні 2015 року відразу кілька судів задовольнили позови автовласників, які порахували, що транспортний податок "на розкіш" у розмірі 25 000 гривень незаконний.

Про це пише ЛІГА.net, яка розбиралася, хто і скільки має заплатити за володіння "розкішним" автомобілем "в 2016 році, чи потрібно це робити і як оскаржити незаконно нарахований податок.

Як пише видання, відразу після вступу в січні 2015 року закону в силу автовласників зобов'язали платити 25 000 грн транспортного податку щороку за автомобілі з об'ємом двигуна більше 3000 куб см віком не старше п'яти років.

"На сплату 25 000 грн податку відвели 60 днів з моменту отримання податкового повідомлення-рішення (НУР). Якщо автовласник порахував неправомірним нарахований податок, він міг його оскаржити. І підстави для цього були", - йдеться в матеріалі.

Реклама:

За словами адвоката АО Вдовичен і партнери Юлії Яроцької, поява оскаржень транспортного податку була питанням часу, оскільки депутати спочатку порушили принцип стабільності податкового законодавства, який свідчить, що зміни в будь-які елементи податків і зборів не можуть вноситися пізніше, ніж за шість місяців до початку нового бюджетного періоду.

А отже, нарахування прийняті в кінці 2014 року транспортного податку мали розпочатися з січня 2016 року.

Наприкінці 2015 відразу кілька судів винесли рішення щодо скасування податкового повідомлення про сплату транспортного податку на "розкішне" авто на користь позивача.

Однак, як пише видання, автовласники не завжди виграють подібні справи.

Так, Київський апеляційний адміністративний суд 13 грудня 2015 не задовольнив апеляційну скаргу автовласника, зазначивши, що доводи платника податків про неконституційність вищезазначеного закону є безпідставними, оскільки рішення Конституційного суду про неконституційність закону № 71-VIII (яким був введений транспортний податок) від 28 грудня 2014 року не приймався.

За словами керівника практики податкового права Juscutum Андрія Фомічова, спробувати оскаржити нарахування такого податку може кожен платник податків, який отримав НУР.

"Причому навіть у тому випадку, якщо він його вже оплатив. Термін на таке оскарження становить 1095 днів (три роки) з моменту проведення оплати або отримання НУР. Право на письмове звернення до податкової про повернення грошей передбачено п. 43.3 ПКУ. А у випадку відмови на повернення грошей чи незгоди виконати умови НУР можна звернутися до суду", - говорить Фомічов.

Партнер АО Правова група Домініон Михайло Гончарук рекомендує не відкладати оскарження транспортного податку.

"В іншому випадку податківці можуть накласти арешт на все майно платника податків. Важливо враховувати, що в зазначеному судовому рішенні суд не скасував сплату транспортного податку, а визнав передчасним його нарахування у 2015 році", - пояснив Гончарук.

Юристи застерігають, що позитивний результат у суперечці за транспортний податок не гарантований.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: