Росіяни почали скуповувати техніку в кредит на тлі обвалу рубля

П'ятниця, 22 січня 2016, 10:16

На початку 2016 року російські банки зіткнулися з нетиповим для січня зростанням попиту населення на кредити для купівлі товарів у торговельних мережах.

Про це пише "Комерсант".

Зокрема, за словами банкірів, в січні 2016 року видано POS-кредитів (надання позик на товари безпосередньо в торгових точках) на ту ж суму, що і в листопаді 2015 року (7 млрд руб. в ХКФ-банку і 3 млрд руб. в "Ренесанс Кредит").

В Альфа-банку очікують, що січневі видачі навіть перевищать листопадові показники.

Реклама:

Банкіри відзначають, що особливо активно росіяни скуповували в січні електроніку і побутову техніку, як і в розпал обвалення курсу рубля рік тому, з тією лише різницею, що зараз це все більше робиться в кредит, а не за свій рахунок.

Учасники ринку пов'язують нетипову поведінку споживачів з декількома причинами.

"Електроніка та побутова техніка в основному імпортні та через зростання курсів валют можуть подорожчати швидше інших товарів, наприклад меблів або одягу, що підігріває попит", - заявив виданню заступник голови правління ХКФ-банку Олександр Антоненко.

Ритейлери також відзначають зростання попиту в січні на побутову техніку та електроніку.

Покупки більше в кредит і менше за свій рахунок вони пояснюють істотним зниженням за 2015 доходів людей і рівня їх купівельної спроможності.

Інші вважають, що свою роль зіграло активне просування програм кредитування ритейлерами в січні 2016 року.

Як повідомлялося, у четвер курс долара на Московській біржі вперше з часів деномінації 1998 року перевалив за 85 рублів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: