У НБУ пояснили, що коїться на валютному ринку

Середа, 20 січня 2016, 19:31

Волатильність курсу гривні, яка на міжбанку спостерігається з середини грудня 2015 року і зокрема протягом останнього тижня, є наслідком дисбалансів у попиті і пропозиції валюти, що є невід'ємною складовою режиму гнучкого курсоутворення.

Про це "Економічній правді" повідомив директор департаменту відкритих ринків Національного банку України Сергій Пономаренко.

"Як раніше зазначалося в офіційних заявах Національного банку Україну, наприкінці і на початку кожного року динаміку курсу традиційно визначають здебільшого сезонні фактори, зокрема велика кількість святкових днів у світі", - сказав він.

"В періоди, коли вихідні в США збігаються з робочими днями в Україні, надходження валютної виручки  на рахунки українських банків традиційно скорочується і, як наслідок, спостерігається надлишковий попит на іноземну валюту. Тимчасовий вплив цих факторів, зокрема, можна було спостерігати 16, 18 та 19 січня 2016 року", - повідомив Пономаренко.

Реклама:

"Відповідно, коли збіг вихідних днів у США з робочими днями в Україні залишився позаду, пропозиція валюти відновилася, що призвело до зміцнення гривні вже 20 січня", - зазначив директор департаменту відкритих ринків НБУ.

За словами Пономаренка, дії Національного банку в цей період, як і до цього, були спрямовані на згладжування надмірних коливань курсу.

З цією метою з середини грудня, НБУ провів п'ять аукціонів з купівлі валюти, під час яких придбав 98,9 млн доларів, та шість аукціонів з продажу іноземної валюти, під час яких продав валюту на суму 127,3 млн доларів. Зокрема, лише протягом останнього тижня під час валютних аукціонів було продано для задоволення потреб клієнтів банків валюту на суму 98,7 млн доларів", - підсумував він.

Як повідомлялося, 20 січня котирування гривні до долара на міжбанківському валютному ринку на час закриття торгів встановилися на рівні 24,45-24,6 гривні за долар.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: