Зміївську ТЕС до кінця року хочуть перевести на газове вугілля

Середа, 13 січня 2016, 17:34

Міністерство енергетики та вугільної промисловості розраховує до наступного опалювального сезону років провести реконструкцію Зміївської теплоелектростанції, яка тривалий час простоювала через дефіцит антрацитового вугілля, і перевести два її блоку на споживання вугілля газової марки.

Про це за підсумками засідання уряду сказав міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, передає УНІАН.

"На Зміївській ТЕС спробуємо реконструювати два блоки і перевести їх на марку "Г". Ми знайшли правильне технічне рішення, як це зробити. І Зміївська станція зможе працювати на марці "Г" та на антрациті. Цей проект буде реалізовано до початку наступного опалювального сезону. Вони (блоки - Ред.) повністю працюватимуть на газовому вугіллі", - сказав Демчишин.

Як повідомлялося, питання переведення ТЕЦ на вугілля газової марки, яке в надлишку видобуваються на підконтрольній владі території, підіймалося ще на початку 2015 року, однак реалізація цього плану не була здійснена.

Реклама:

При цьому енергокомпанія ДТЕК Ріната Ахметова вважає варіант перекладу своїх ТЕС на вугілля газової марки економічно недоцільним.

Через російську агресію та дії бойовиків на сході України, де розташована більшість шахт, на яких видобувають вугілля марки "А" (антрацит), половина вітчизняних ТЕС (на антрациті працюють 7 з 14) час від часу відчувають перебої з постачанням цього палива з Донбасу.

Крім того, Росія часто робить спроби зупинити експорт антрациту в Україну. Щоб не наражати на небезпеку роботу енергосистеми, Україна ще 2014 року прийняла рішення імпортувати вугілля з Південно-Африканскй республіки.

Протягом нинішнього опалювального сезону Трипільська ТЕС, що належить держкомпанії "Центренерго", вже отримала близько 160 тисяч тонн антрациту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: