"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банкопад обійшовся мобільним операторам у 2 мільярди гривень - ЗМІ

Середа, 13 січня 2016, 12:05

Прибуток "МТС" за два роки залишився в "Київській Русі" і "Дельта Банку", ще 250 млн гривень зависло в "Платинум Банку".

Про це пише ЛІГА.net.

Як зазначає видання, найбільше не пощастило МТС Україна: у нього зависло понад 2 млрд грн в трьох українських банках.

Як стало відомо, Платинум банк відмовився вчасно повертати депозити телеком-компанії на загальну суму в 250 млн грн. МТС подала на банк до суду і виграла в першій інстанції.

Реклама:

Мобільний оператор розмістив кошти на депозиті Платінум банку в кінці 2014 року.

Три укладених з фінансовою установою договори припускали процентну ставку в 21,5, 22 і 23% річних. По двох з трьох договорів спочатку гроші мали бути повернуті ще до 3G-конкурсу, який відбувся в кінці лютого 2015 року.

Але згодом умови були переглянуті і всі виплати перенесені на осінь минулого року. Коли восени мобільний оператор захотів нарешті повернути заощадження, банк йому з незрозумілих причин відмовив.

"Платинум банк" став третім банком, в якому зависли гроші МТС Україна протягом трохи більше року.

У березні 2015 після оголошення фінансових результатів групи МТС стало відомо, що чистий прибуток групи за четвертий квартал звалилася на 92%, до 1,6 млрд руб, через втрати в курсовій різниці, а також необхідність резервування 5,1 млрд руб (1,449 млрд грн) у зв'язку з визнанням українського банку "Дельта" неплатоспроможним.

За підсумками першого кварталу 2015 у фінансовій звітності МТС Україна зазначалося, що резерв довелося нарахувати ще на суму 648 млн грн. При цьому в звіті вказувалося, що гроші зависли вже в трьох банках - Дельта, Київська Русь і Платинум Банк. Перші два, як відомо, вже збанкрутували.

Один з високопоставлених співрозмовників на телекомунікаційному ринку вважає, що за прорахунки в казначейській політиці екс-гендиректору МТС Україна Івану Золочевському довелося поплатитися кріслом.

Основний конкурент МТС - Київстар, - навпаки, збільшив маржу операційного прибутку, розраховану на схожому фінансовому показнику (EBIDTA), до 51% в III кварталі +2015-го. Роком раніше вона становила 45,5%.

Президент Київстару Петро Чернишов запевняє, що оператор втратив у проблемних банках менше 1% від тієї суми, яка зависла на рахунках у конкурента.

"Ми втратили 18 млн грн в одному банку, що лопнув - вже більше року тому", - розповідає він.

Назви його він не розкриває.

Як помічає один з колишніх співробітників Київстару, казначейська політика оператора завжди була жорсткою.

"У Київстарі негайно викреслювали зі списку партнерів всі потенційно ризикові банки. Компанія ніколи не гналася за високими відсотком..." - розповідає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: