НАБУ взялось за компанії, які продали "УЗ" дерево з накруткою в 30%

Понеділок, 11 січня 2016, 10:34

Суд надав детективам Національного антикорупційного бюро доступ до даних про рух коштів по банківських рахунках постачальників деревини для філії "Центр управління промисловістю" ПАТ "Українська залізниця".

Про це свідчить низка ухвал Солом’янського суду м.Києва від 23 грудня, пишуть "Наші гроші".

У детективів є дані, що з 1 січня 2014 року і по теперішній час "Центр управління промисловістю" Укрзалізниці (раніше ДП "Управління промислових підприємств Державної адміністрації залізничного транспорту України") уклав договори на постачання шпал та брусу на суму понад 350 млн грн.

Закупівельні ціни були вищими від ринкових у середньому на 30%. Відтак держпідприємство зазнало збитків у вигляді надмірно сплачених коштів на суму 50 млн грн.

Реклама:

Аналіз податкової звітності свідчить, що отримані від держпідприємства кошти переможці закупівель спрямували на рахунки фірм з ознаками фіктивності.

Ці кошти далі, ймовірно, конвертувалися в готівку для повернення та передачі частини суми службовим особам держпідприємства Укрзалізниці в якості неправомірної вигоди.

Детективи НАБУ отримали доступ до документів ТОВ "Деревообробний завод Рогатин", підприємства "Соломія" Української спілки інвалідів, ПП "Сельхозмашпроект", ТОВ "НВФ Колія", ТОВ "Гранд Трейдінг", ПП "Опал", ТОВ "Торг-Інвест", ТОВ "Техносфера Пик", ТОВ "МДК Інвест", ДП "Константа-Агро", ТОВ "Судововишнянський цегельний завод", ДП "Тернопільекспортліспром – І".

Раніше розслідуванням цих закупівель займалась Генпрокуратура, яка аналогічно визначила суму збитків у розмірі 50 млн грн.

Слідчі ГПУ назвали організатором злочину недавнього керівника держпідприємства "Управління промислових підприємств Укрзалізниці", який діяв у змові з працівниками підконтрольних йому комерційних структур – ТОВ "Західспецбудмеханізація", ТОВ "Судовишнянський цегельний завод", ТОВ "Граніт-Захід", ТОВ "Компанія "Омега-Консалтинг", ТОВ "Західтрансбуд" та Дочірнє підприємство "Константа-Агро".

Учасницею оборудки слідчі назвали також дружину екс-керівника держпідприємства

Співзасновницею деяких із вищеназваних компаній була Оксана Зюбрик-Жмурко, свого часу прописана в одній квартирі з Ярославом Жмурком, який у травні-серпні 2015 року очолював ДП "УПП УЗ".

Ярослав Жмурко очолив держпідприємство після відставки попереднього керівника Дмитра Рудковського, призначеного на цю посаду у 2014 році, при якому залізничники закуповували деревину також дорожче від ринкових цін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: