На обслуговування боргів в 2016 році піде 4,4% ВВП - Яресько

Понеділок, 7 грудня 2015, 14:20

Міністр фінансів Наталя Яресько заявила, що в 2016 році на обслуговування боргів Україна витратить близько 4,4% ВВП або 99 млрд гривень.

Про це вона сказала в інтерв'ю "ЛігаБізнесІнформ".

За її словами, бюджет-2016 будується на декількох ідеях. "У держави має бути достатньо грошей, щоб профінансувати пріоритетні, життєво необхідні для країни речі", - каже міністр.

"Друга ідея - в Україні надзвичайно високі держвитрати щодо ВВП, і вони повинні скорочуватися. І третє - ми повинні вписатися в запланований дефіцит 3,7% ВВП", - сказала Яресько.

Реклама:

За словами міністра, пріоритетними витратами країни є соціальні витрати і пенсії.

"Пріоритет також - підвищити соцстандарти для найменш забезпечених верств населення на рівень інфляції, тобто на 12%. Підвищення заплановано в два етапи - 1 травня і 1 грудня", - заявила вона.

"Другий блок - захист країни. Те, що Україна виділятиме на ці потреби суму, рівну 5% ВВП, - рішення коаліції і РНБО, і наша військова стратегія передбачає такий рівень фінансування", - зазначає міністр.

"Третій пріоритет - освіта і охорона здоров'я. Ще нам треба обслуговувати наші борги. Хоча ми провели реструктуризацію і зробили все можливе, щоб зменшити платежі, але сума з обслуговування боргів все одно значна - близько 4,4% ВВП, або близько 99 млрд гривень" , - підсумувала Яресько.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!