"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Казахстан не може постачати газ в Україну без домовленостей з РФ

Понеділок, 7 грудня 2015, 13:03

Казахстан не може постачати газ в Україну без домовленостей з Росією.

Про це повідомив віце-міністр енергетики Казахстану Магзум Мірзагалієв на брифінгу в понеділок в Астані, передає "Інтерфакс-Україна".

"Що стосується постачань газу в Україну, потрібно розуміти, що для постачання газу в Україну, насамперед, необхідно домовитися з Росією. На сьогодні в нас таких домовленостей немає. Ми продаємо сьогодні газ на кордоні з РФ, нас сьогодні це задовольняє", - сказав віце-міністр.

Водночас Мірзагалієв нагадав, що до 2025 року у рамках ЄАЕС буде створений єдиний ринок газу.

Реклама:

"Хочу зазначити, що в рамках функціонування ЄАЕС ми досягли домовленості, що до 2025 року буде створений єдиний ринок по газу. Відповідно, у Казахстану, так само, як і в інших наших партнерів у цьому союзі, з'являється можливість торгувати газом усередині цього союзу. Тобто ми зможемо безперешкодно постачати газ, наприклад, у Білорусь, у якісь регіони РФ, у Вірменію тощо. З урахуванням того, що і ми свій ринок відкриватимемо", - сказав він.

Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин повідомляв, що предметно обговорюються постачання з Казахстану на Україну уранового концентрату, газового конденсату, нафтопродуктів.

За його словами, Казахстан "є в цьому напрямку профіцитною державою", в нього є ресурс для диверсифікації своїх постачань і казахстанські компанії зацікавлені в постачаннях енергоресурсів в Україну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: