"ОПЗ" призупинив договір з компанією, яку пов'язують з Мартиненком

Середа, 30 грудня 2015, 17:01

16 грудня 2015 року ПАТ "Одеський припортовий завод" відмовився від виконання договору переробки давальницької сировини з австрійською компанією, яку пов'язують з соратником Арсенія Яценюка Миколою Мартиненком.

Про це йдеться у повідомленні прокуратури Одеської області.

Як наголошується, прокуратура Одеської області здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактами зловживань службовими особами ПАТ "Одеський припортовий завод".

"Так, у ході розслідування, 16 грудня 2015 року "ОПЗ" відмовився від виконання договору переробки давальницької сировини (толінгу) з австрійською компанією", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

"Підприємством виконано 5% від загального обсягу робіт, обумовленого договором, тобто перероблено лише 27 млн кубометрів газу, замість запланованих 500 млн кубометрів сировини", - повідомляє прес-служба.

У прокуратурі нагадали, що із допиту службових осіб та з отриманих документів установлено, що у травні цього року державою до складу керівництва заводу введено та наділено повноваженнями керувати фінансовою і зовнішньоекономічною діяльністю осіб, які раніше не мали відношення до діяльності підприємства.

"Згодом саме вони уклали з новими іноземними фірмами низку договорів про використання потужностей підприємства для привласнення надприбутків, що мали надходити до Державного бюджету України. У тому числі 22 жовтня 2015 року договір про переробку давальницької сировини з австрійської фірмою", - йдеться у повідомленні.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.

Як відомо, Одеський припортовий завод напередодні приватизації уклав газовий контракт з невідомою компанією, який позбавить ОПЗ частини валютної виручки.

З листопада на ОПЗ почала поставляти газ маловідома австрійська компанія Antra GmbH, що має українське коріння. Новий постачальник прийшов на зміну структурам групи Приват, які з липня постачали завод газом.

Договір передбачає давальницьку переробку газу ОПЗ з відвантаженням кінцевої продукції цій фірмі.

Така модель роботи передбачає, що весь кінцевий продукт буде належати постачальнику газу, що позбавляє ОПЗ валютної виручки.

Пізніше стало відомо, що компанія Antra GmbH пов'язана з головою комітету Верховної Ради з ПЕК, соратником Арсенія Яценюка Миколою Мартиненком.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: