Нотаріуси продовжують платити приватній фірмі за доступ до Держземкадастру - ЗМІ

Понеділок, 28 грудня 2015, 10:51

Нотаріуси платять за програмне забезпечення для Державного земельного кадастру ТОВ "Криптософт".

Про це йдеться у сюжеті Анастасії Іванцової у телепрограмі "Схеми".

У 2012 році Держземагенство оголосило тендер на розробку системи захисту інформації. Повинен був з’явитися документ, що виписував деталі комплексного захисту інформації Державного земельного кадастру. У тендері перемогло ТОВ "БМС Конслатинг", яке найняло субпідрядником на деякі роботи ТОВ "Криптософт".

Саме "Криптософт" почав збирати з нотаріусів гроші за підключення до кадастру, пише видання.

Реклама:

На сайті Держземкадастру вказано, що продукти "Криптософту" - модуль шифрування інформації та засіб аутентифікації для доступу до земельних даних – є обов’язковими для нотаріусів, які займаються земельними угодами і працюють з персональними даними. Перша програма коштує 150 доларів за одиницю, друга - 900 грн.

Засновником "Криптософту" у 2011 був Анатолій Дробаха. 14 травня 2012 він став директором державного IT-підприємства "Українські спеціальні системи" (УСС).

У червні 2013 року УСС під керівництвом Дробахи зробило експертизу комплексної системи захисту інформації, виготовленої "Криптософтом". У 2014 Анатолій Дробаха пішов з посади директора держпідприємства і повернувся працювати у "Криптософт".

Ще одну експертизу якості електронних ключів доступу до земельних даних робило ТОВ "Ефіт текнолоджіс". Її засновником є Семен Анатолійович Дробаха, син Анатолія Дробахи.

Нотаріуси незадоволені цінами монополіста та якістю продукту. А в Держземкадастрі кажуть, що стали заручниками обставин і ситуацію поки змінити не можуть.

"Криптософт" вже заявив, що через невдоволення нотаріусів фірма з 2016 року припинить продаж ключів доступу до кадастру і запропонували реєстраторам державного кадастру розробити ключі для нотаріусів самостійно.

Всі гроші на проекти, пов’язані з Державним земельним кадастром, надавали за кредитною програмою Світового банку. На створення кадастрової системи виділили 89,7 млн дол.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: