РФ обігнала Саудівську Аравію з постачання нафти до Китаю

Понеділок, 21 грудня 2015, 12:11

Росія в листопаді втретє цього року стала найбільшим постачальником нафти в Китай, обігнавши Саудівську Аравію.

Про це йдеться в китайських митних даних, пише Рейтер.

Середньодобовий імпорт з Росії становив 949,925 барелів, а з Саудівської Аравії - 886,950 барелів, показала статистика Головного митного управління Китаю.

За 11 місяців 2015 Росія збільшила поставки в Китай на 28 відсотків до 37,62 мільйона тонн, або 822,200 барелів на добу.

Реклама:

Саудівська Аравія за цей період була лідером з 46,08 мільйона тонн, або 1,01 мільйона барелів на добу, що на 2,1 відсотка вище, ніж рік тому.

З липня уряд Китаю вперше дозволив прямий імпорт нафти більш ніж десятку незалежних переробників, для яких російські сорти нафти, за словами трейдерів, привабливіше саудівських, бо Саудівська Аравія використовує жорстку систему розподілу нафти і здійснює поставки не в усі пункти призначення.

Крім того, доставка нафти з Росії обходиться дешевше, ніж з країн за межами Азіатсько-Тихоокеанського регіону, відзначають трейдери.

Саудівська Аравія продовжила річні контракти на поставку нафти в Китай на 2016 рік з майже незмінними обсягами третій рік поспіль, тому що в умовах низьких цін покупці розраховують залучити нових постачальників, повідомили джерела в грудні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!