Тристороння зустріч щодо ЗВТ Україна-ЄС-Росія відбудеться у понеділок

Неділя, 20 грудня 2015, 12:07

На трьохсторонній міністерській зустрічі України, Росії та Єврокомісії 21 грудня з питань застосування ЗВТ між Україною та ЄС обговорюватимуться порушення, пов’язані з указом президента РФ Володимира Путіна про скасування ЗВТ між Росією та Україною з 1 січня 2016 року. 

Про це повідомила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль в суботу на брифінгу в Києві, передає УНІАН.

Вона нагадала, що Путін своїм указом призупинив дію ЗВТ в рамках СНД з Україною, тим самим порушив усі канони міжнародного права.

"В понеділок ми маємо намір з’ясовувати, як збираємося жити далі. Протягом 15 раундів технічних консультацій, 5 міністерських зустрічей ми обговорювали питання щодо того, як зняти занепокоєння. Це були технічні консультації, які відбувалися з трьох основних блоків: технічні бар’єри в торгівлі, санітарні та фітосанітарні проблеми та питання митного співробітництва", - зазначила Зеркаль.

Реклама:

За її словами, на кожній зустрічі Україна намагалась надати якомога ширшу відповідь росіянам на їхнє занепокоєння. 

"Мені здається, що цей указ дуже наявно свідчить про наміри Росії і про те, що нічого спільного з пошуком відповіді цей процес не має. Буде трьохстороння міністерська зустріч", - повідомила вона.

"Я думаю, що як перед зустріччю так і після зустрічі всі будуть свідомі того, що основна ціль цієї зустрічі – зафіксувати, в чому зараз полягають порушення, пов’язані з прийняттям цього указу, і як сторони будуть спілкуватись далі", - зазначила заступник міністра.

Як повідомлялося, 21 грудня відбудуться тристоронні консультації України, Росії та Європейської Комісії на міністерському рівні з питань застосування поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що 21 грудня стане днем, коли Росія та Україна за посередництва Єврокомісії можуть вирішити розбіжності в питанні застосування з 1 січня 2016 року поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі Україна-ЄС.

Путін підписав указ про призупинення з 1 січня 2016 року дії Договору про зону вільної торгівлі між РФ і Україною, що діяла у рамках ЗВТ СНД.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!