Кабмін в 2016 році планує зменшити пенсійні виплати на 20% - експерт

Четвер, 17 грудня 2015, 14:46

Уряд планує зекономити приблизно 20% на пенсійних виплатах у 2016 році.

Таку думку висловила Наталія Мартиненко, юрист Бюро "ГромЕкс", проаналізувавши законопроекти, які Верховна Рада планує розглянути 17 грудня.

Зокрема, Верховна Рада 17 грудня, окрім проектів бюджету на 2016 рік та проекту нового Податкового кодексу, планує розглянути низку супутніх законопроектів, якими, зокрема, пропонується змінити порядок розрахунку пенсій у 2016 році та зменшити суму єдиного соціального внеску.

Як наголошується, в разі їх ухвалення, особи, які вийдуть на пенсію у 2016 році, недоотримають приблизно 20%.

Реклама:

"Замість використання при розрахунку пенсій показника середньої зарплати за останні 3 роки, який становить 3,4 тисяч гривень, уряд пропонує зафіксувати для цього розрахунку середню зарплату за 2012-2014 роки, тобто 2,9 тисяч гривень. Це означає, що в розрахунковій моделі суми пенсійної виплати буде використовуватись зарплата, яка на 17,2% нижче, аніж за чинним законодавством", - відзначає Мартиненко.

Також уряд планує зменшити на 16% розмір єдиного соціального внеску (з 36% до 20%), який також впливає на розмір пенсії.

"При обчисленні пенсії враховуються стаж роботи, середній розмір зарплати в країні, а також відрахування до Пенсійного фонду, які сплачуються в складі ЄСВ. Зменшення двох основних елементів (середньої зарплати та ЄСВ) призведе до зниження пенсій у 2016 році в середньому на 20%. Тобто виходить, що оформлювати пенсію наступного року буде просто невигідно", - вважає експерт.

За словами юриста, у 2008 році уряд вже намагався у подібний спосіб зекономити на пенсійних виплатах. Тоді Конституційний Суд України визнав такі дії неконституційними.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!