"Нафтогаз" заблокував скорочення страхового запасу для постачальників газу

Середа, 16 грудня 2015, 19:42

З огляду на позицію НАК "Нафтогаз України" Кабмін в середу не зміг прийняти рішення про скорочення обов'язкового страхового запасу для постачальників газу.

Про це написав радник міністра енергетики та вугільної промисловості Олександр Вовк на своїй сторінці в Facebook.

#СтраховийЗапасUpdate: вдалося частково дотиснути правильний підхід - КМУ прийняв рішення зменшити страховий запас до...

Posted by Oleksandr Vovk on 16 декабря 2015 г.

За його словами, Міненерговугілля пропонувало скоротити страховий запас зі 100% місячного обсягу постачання до 50% для трейдерів та до 10% - для компаній-добувачів.

"Але "Нафтогаз" виступив категорично проти будь-якого зменшення страхового запасу – чи то для видобувачів, чи то для трейдерів, у результаті чого рішення прийняте не було. Нагадаю, що раніше "Нафтогаз" виступав із позицією затвердити вимоги до страхового запасу газу у розмірі 200% від запланованих місячних поставок", - написав він.

Вовк пише, що з проханням переглянути вимоги щодо розміру страхового запасу до Міненерго звертались: Американська Торгівельна Палата, найбільші приватні видобувні компанії України, одна з найбільших видобувних компаній світу, і єдина європейська видобувна компанія, яка ще залишається в Україні - ENI.

Реклама:

Також, європейські трейдери, які планували виходити на український ринок, зокрема, національна енергетична компанія Франції - engie (раніше Gaz de France) та Trailstone, члени комітету паливно-енергетичного комплексу Верховної Ради та Мінекономіки.

"Як результат, введення в дію вимог щодо страхового запасу 1 січня 2016 року в їх поточній редакції призведе до подальшого погіршення стану вітчизняної галузі газовидобутку та, відповідно, до подальшого зменшення видобутку, до посилення домінуючого становища "Нафтогазу", та призведе до того, що про вихід на український ринок європейських газотрейдерів можна буде забути", - підсумував він.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: