"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ затвердив механізм оцінки застав

Вівторок, 1 грудня 2015, 11:50

Нацбанк затвердив розмір граничного зменшення обсягу заставних активів за кредитами рефінансування на рівні 5%, а також ввів коригуючі коефіцієнти за активами.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби регулятора.

Як зазначається, раніше Національний банк застосовував коригуючі коефіцієнти лише для застави, яка приймається ним як забезпечення виконання зобов’язань за стабілізаційними кредитами.

"Метою застосування коригуючих коефіцієнтів є мінімізація втрат НБУ у разі реалізації процентного ризику, валютного ризику та ризику ліквідності, що призводять до зменшення справедливої вартості прийнятої ним застави", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

У прес-службі зазначили, що коригуючі коефіцієнти застосовуються до справедливої вартості застави та залежать від її основних характеристик.

Так Нацбанк визначив стандартні коригуючі коефіцієнти для облігацій внутрішньої державної позики, згрупованих за такими характеристиками, як валюта номіналу, залишковий строк до погашення, розмір купона та наявність додаткових умов (наприклад, індексація або погашення шляхом амортизації).

Коригуючий коефіцієнт для іноземної валюти визначено в розмірі 95%.

Також затверджено розмір граничного рівня зменшення обсягу заставлених активів (майна), передбачений Постановою № 615, на рівні 5%.

"Це означає, що НБУ вимагатиме від банку внесення додаткових активів для забезпечення виконання зобов’язань за операціями з рефінансування лише в разі зменшення справедливої вартості застави за кредитом рефінансування з урахуванням коригуючих коефіцієнтів більше, ніж на 5%.

Зменшення справедливої вартості застави в межах 5% буде покриватися за рахунок коригуючих коефіцієнтів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!