"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Хромаєв хоче більше повноважень для розслідування крадіжки ОВДП з банку Пшонки

П'ятниця, 6 листопада 2015, 20:53

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку в даний час має не достатньо повноважень для розслідування крадіжки облігацій внутрішньої державної позики з БГ Банку.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова НКЦПФР Тимур Хромаєв.

"Ви постійно твердите про бездіяльність Комісії у питаннях протидії фактам зловживання на ринку цінних паперів саме коли спостерігаєте такі кричущі випадки", - написав Хромаєв.

Він зазначив, що "в рамках своїх мізерних повноважень НКЦПФР на протязі цього року фіксує, документує і виносить адміністративні рішення за фактами зловживань у безпрецедентній кількості".

Реклама:

"Незважаючи на це, ми абсолютно усвідомлюємо те, що ця робота є слабкою і неадекватною реакцією на той рівень зловживань, які ми спостерігаємо на нашому ринку. Слабка протидія ніяк не сприяє запобіганню цієї діяльності в майбутньому, так як демонструє її безкарність і "прибутковість", - заявив глава НКЦПФР.

Хромаєв визнає, що крадіжка ОВДП з БГ Банку, використання ОВДП для вимивання коштів із системних банків, торгівля українськими фінансистами на американському ринку на основі інсайдерської інформації та інші яскраві епізоди, дискредитують всіх, хто працює на цьому ринку.

Уважаемые эксперты и специалисты финансового рынка! Вы постоянно твердите о бездействии Комиссии #НКЦПФР в вопросах пр...

Posted by Timur Khromaev on 6 ноября 2015 г.

"Саме тому, наша діяльність зараз націлена на інституційний розвиток НКЦПФР і підвищення відповідальності за зловживання на ринку відповідно до міжнародних норм. Зараз здійснюється велика робота серед усіх згаданих державних органів (у тому числі МВС, СБУ, ГПУ) і міжнародних організацій (МВФ і IOSCO)", - зазначив він.

За його словами, "для цього залучаються партнери з регуляторів США, Німеччини, Польщі та інших країн.

"На основі їх висновків і рекомендацій з урахуванням українського законодавчого поля готуються відповідні законопроекти, які будуть подані до парламенту найближчим часом", - заявив глава НКЦПФР.

"Тому хотілося б перейти від кон'юнктурно-популістичних докорів до конструктивного і професійного діалогу. Так ми продемонструємо, що у професіоналів є згода і сприйняття "нових" правил і вимог до ринку по захисту інвесторів та незворотності покарань", - підсумував він.

Раніше повідомлялося, що менеджмент БГ Банку напередодні введення тимчасової адміністрації продав за заниженою вартістю два пакети ОВДП загальною номінальною вартістю 4,7 млн доларів.

Після перепродажів двох пакетів ОВДП компанії "Тера Інвест" кошти потрапили до інвестфонду з групи ICU, серед власників якої була Валерія Гонтарева.

У прес-службі Національного банку заявили, що операцію з продажу ОВДП на 4,7 мільйона доларів провело керівництво ПАТ "БГ Банк" всупереч вимогам Нацбанку за відсутності первинних документів та підстав для її здійснення.

Економіст Дмитро Вербицький у своїй колонці на "Економічній правді" писав, що новий склад НКЦПФР, який працює з початку 2015 року, маючи доступ до службової інформації і розуміючи суть зазначених операцій за багато місяців роботи нічого не зробив для притягнення до відповідальності використаних у цьому ланцюжку операцій ліцензованих НКЦПФР компаній-посередників та їх бенефіціарів.

Нагадаємо, за часів Віктора Януковича "БГ банк" належав оточенню Артема Пшонки.

Після втечі Януковича та генпрокурора Віктора Пшонки новими власниками банку стали чотири мешканці Івано-Франківська, у тому числі, за даними "Наших Грошей", син колишнього губернатора Прикарпаття Ярослав Волковецький.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: