МВФ 23 листопада може змінити свої правила заради кредитів для України

П'ятниця, 6 листопада 2015, 18:07

Міжнародний валютний фонд на раді директорів 23 листопада може розглянути питання зміни спеціальної політики кредитування країн-членів Фонду, що мають заборгованість перед офіційним кредитором.

Про це повідомив заступник міністра фінансів Артем Шевальов агентству "Інтерфакс-Україна" в кулуарах четвертої інвестиційної конференції країн Центральної та Східної Європи, організованої CFA Institute, в Києві в п'ятницю.

"Засідання ради директорів МВФ планується 23 листопада, на якому фонд може переглянути загальну стратегію щодо кредитування при наявності офіційної заборгованості", - заявив Шевальов.

"У разі зміни політики кредитування МВФ, що передбачає кредитування при наявності офіційної заборгованості, програма МВФ в Україні може тривати незалежно від розвитку ситуації з "російським" боргом", - сказав він.

Реклама:

Шевальов пояснив, що в сьогоднішніх умовах МВФ кредитує, якщо є заборгованість по комерційних кредитах.

Разом з тим МВФ вже кілька років веде дискусію про те, щоб переглянути ці правила і дозволити фонду кредитувати навіть у разі наявності заборгованості за офіційним боргом при виконанні ряду умов.

За його словами, основною умовою є, що за офіційним боргом позичальник поводився сумлінно: намагався вести переговори з реструктуризації і в цілому докладав усіх зусиль для взаємовигідного або прийнятного рішення заборгованості. При дотриманні цих умов МВФ зможе кредитувати.

"Ми все ще дотримуємося позиції, що це (заборгованість України перед РФ - ред.) комерційний, а не офіційний борг, але в разі прийняття такого рішення радою директорів МВФ це не матиме значення для продовження кредитування", - підкреслив він, додавши, що головне, що з боку України були зроблені кроки з досягнення домовленості.

"У нас є розуміння, що ця позиція прийнятна і розділяється нашими партнерами з МВФ", - сказав Шевальов.

Як повідомлялося, визначення МВФ статусу боргу України перед Росією на 3 млрд доларів - комерційний або офіційний - може вплинути на майбутні виплати за програмою розширеного фінансування для України.

Зокрема, нинішня політика МВФ виключає можливість надавати фінансування країні-члену Фонду, яка має заборгованість перед офіційним кредитором.

Таким чином, якщо "російські" єврооблігації будуть визначені як офіційний борг, і Україна матиме по ньому заборгованість, то у відсутності змін в політику МВФ, він може виявитися не в змозі продовжувати кредитувати Україну в рамках програми EFF.

МВФ до теперішнього часу ще не визначився зі статусом єврооблігаційної позики на 3 млрд доларів у відповідності зі своєю методологією, незважаючи на те, що Україна розглядає його такими ж, як і будь-який інший борг по єврооблігаціях.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: