Експортерам спростили процедури оформлення товарів

Середа, 4 листопада 2015, 18:31

У середу Верховна Рада прийняла два важливих для вітчизняних експортерів закони, які передбачають суттєве спрощення експортно-імпортних процедур.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Перший - проект закону за №0069 "Про ратифікацію Протоколу про внесення змін до Марракеської угоди про заснування Світової організації торгівлі".

Другий - проект закону №0059 "Про ратифікацію Протоколу між Кабінетом міністрів України та урядом Республіки Таджикистан про вилучення окремих товарів з режиму вільної торгівлі до Угоди між урядами України та Таджикистану про вільну торгівлю від 6 липня 2001 року", який визначає переліки товарів, що вилучаються з режиму вільної торгівлі між двома країнами.

Реклама:

Як наголошується, внесення цих змін вимагали процедури СОТ для приведення Україною у відповідність своїх міжнародних зобов'язань.

"Спрощення стосується, в тому числі, митних і "навколо-митних" процедур та має на меті, зробити імпорт і експорт швидшим, дешевшим, більш передбачуваним. Це дуже важливо в контексті роботи, яка ведеться для збільшення нашого експорту", - заявила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Наталія Микольска.

За словами Микольскої, зараз наші експортери відзначають 3 найболючіші проблеми: відшкодування ПДВ, валютний контроль та обмеження на експортно-імпортні процедури.

"Проголосувавши ці законопроекти, Україна реалізує положення, які знизять на 15% витрати бізнесу, пов’язані з міжнародною торгівлею", - зазначає вона.

У Мінекономіки наголосили, що один із пунктів угоди вводить застосування процедур "єдиного вікна" та прискореного відправлення товарів на всіх пунктах пропуску в межах країни. Відповідні формальності та процедури оформлення товарів державними органами також будуть значно простішими.

Заступник міністра зазначила, що прийняття законопроекту та ратифікація угоди стане позитивним сигналом для учасників міжнародної торгівлі і як наслідок, стимулюватиме реформи з дерегуляції у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

"Очікуємо на зростання обсягів українського експорту та створення більш сприятливих умов для ведення бізнесу в Україні. Тож, наступного року зрушимо зі 109 місця за показником "Міжнародна торгівля" в рейтингу Світового банку "Doing Business 2016" у сторону розвинених та успішних країн", - прокоментувала Микольска.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: