"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна виграє від запровадження ЗВТ з Євросоюзом - експерт

Неділя, 29 листопада 2015, 14:43

Україна виграє від запровадження зони вільної торгівлі з Євросоюзом порівняно з ефектом від дії односторонніх торговельних преференцій.

Про це розповіла в інтерв’ю Радіо Свобода директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Вероніка Мовчан.

На думку експерта, позитивного ефекту від вільної торгівлі з ЄС не зможуть знівелювати навіть такі негативні чинники, як коливання курсу гривні чи російське ембарго щодо українських товарів.

"Автономні торговельні преференції – це, звісно, дуже важливий і приємний факт підтримки українських експортерів з боку ЄС. Але автономні преференції - це лише зменшення або скасування мит у межах квоти на той чи інший товар, а не спрощення українського експорту до ЄС загалом", - зазначила Мовчан.

Реклама:

Тому, за її словами, якщо порівняти автономні преференції та всеохопну зону вільної торгівлі (ЗВТ) з ЄС (яка мала би почати діяти з нового року), то повноцінна ЗВТ - вигідніша.

"Бо основні перепони до експорту - не в митних тарифах, а в нетарифних бар’єрах, у порядку проходження митниці тощо. Зміни, які передбачає зона вільної торгівлі, а саме гармонізація українського законодавства з європейським, спільні стандарти якості, спрощення процедур торгівлі, - вони будуть значно вигідніші для української економіки", - пояснила експерт.

Крім того, Мовчан розповіла, які зміни відбуватимуться в економіці.

"В Україні швидше розвиватимуться більш конкурентні галузі, менш конкурентні - вийдуть з гри. Наймані працівники, задіяні в них, перейдуть до більш успішних галузей. Швидше розвиватиметься сфера послуг, яка має більшу додану вартість. В результаті найбільше зросте добробут кваліфікованих працівників. А деякі галузі – зникнуть повністю. Наприклад, виробництво асбесту, шиферу тощо",- розповіла експерт.

За нормами ЄС ця продукція вважається канцерогенною. До того ж, зросте конкуренція на внутрішньому ринку товарів та послуг, це призведе до зростання якості товарів, а то й до зниження цін на певні їхні категорії.

Стосовно впливу на простих українців, експерт зазначила, що в довгостроковій перспективі автономні торговельні преференції з боку ЄС дадуть один відсоток зростання добробуту українців (ідеться про купівельну здатність домогосподарств).

"Тоді як всеохопна зона вільної торгівлі - це зростання добробуту на 12%. У реальності ці цифри можуть бути більшими, наприклад, у разі ефективної роботи уряду та сприятливої ситуації на ринку", - підсумувала вона.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!