НБУ заблокував спробу виведення з України 460 мільйонів доларів

Четвер, 26 листопада 2015, 15:46

Національний банк України у вересні 2015 року заблокував спробу виведення з України 460 мільйонів доларів.

Про це в в інтерв'ю "РБК-Україна" розповів директор департаменту фінансового моніторингу НБУ Ігор Береза.

Він повідомив, що нещодавно НБУ прийняв нову постанову, яка дасть змогу більш ефективно боротися зі схемними операціями.

"Погано, коли банки допускають схеми. Наприклад, схема, за допомогою якої намагалися вивести 460 млн доларів. Резидент подав документи до НБУ для реєстрації кредитного договору, який колись існував і був анульований. Його заявленою метою було повернути ці гроші назад", - заявив Береза.

Реклама:

З його слів, коли НБУ почав перевірку документів, виявилося, що все задеклароване в якості підстави для проведення операції підроблене.

"І джерело грошей, і прописка, і майно. Ця схема була виявлена на початку осені 2015 року, але якщо б тоді діяло нещодавно ухвалена постанова, вона б не пройшла в банку через перевірку критеріями ризикової діяльності", - повідомив директор департаменту фінансового моніторингу НБУ.

натиснути для збільшення  

За його словами, з початку 2015 року і по середину листопада НБУ проінформував правоохоронні органи про незаконні дії і операції клієнтів 37 банків на суму понад 19 млрд гривень, 335 млн доларів, 213 млн євро і 4,7 млрд рублів.

"За нашою інформацією, правоохоронні органи розпочали кримінальне провадження відразу за кількома статтями Кримінального кодексу України. На жаль, більше нічого про результати роботи правоохоронних органів ми не знаємо. Хотілося б, щоб результати цієї роботи були більш очевидні", - сказав Береза.

"Але для Національного банку вже сам факт проведення банками таких операцій і на такі суми - вагомий аргумент, щоб говорити про недостатнє знання банками своїх клієнтів", - підсумував директор департаменту фінансового моніторингу НБУ.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!