"Нафтогаз" припинив постачати газ операторам газорозподільних мереж

П'ятниця, 20 листопада 2015, 20:21

З 1 жовтня 2015 року НАК "Нафтогаз України" припинила постачання газу для покриття виробничо-технологічних витрат українським операторам газорозподільних мереж через накопичену ними заборгованість.

Про це йдеться у повідомленні компанії.

"З початком дії закону "Про ринок природного газу" з 1 жовтня 2015 року "Нафтогаз" не є гарантованим постачальником газу для цих підприємств. В Україні здійснюють господарську діяльність близько 50 операторів ГРМ. Лише три з них повністю оплатили поставлений їм газ та продовжують отримувати газ від компанії", - повідомляє компанія.

Як наголошується, станом на 1 жовтня 2015 року українські оператори ГРМ заборгували "Нафтогазу" 5,4 млрд гривень за газ, використаний ними для покриття ВТВ, нормованих втрат та власних потреб.

Реклама:

Зокрема, заборгованість операторів ГРМ за газ, поставлений для зазначених потреб до 1 січня 2015 року, становила 3,2 млрд гривень.

"За 9 місяців 2015 року "Нафтогаз" поставив операторам ГРМ ще близько 550 млн кубів газу на суму 4,6 млрд гривень, з яких 2,2 млрд гривень залишалися несплаченими. Поставка вказаного газу здійснювалась на умовах типового договору, затвердженого НКРЕКП. Нафтогаз імпортував цей газ на умовах передоплати", - йдеться у повідомленні.

"Протягом 2014 року на покриття виробничо-технологічних витрат, нормованих втрат та власних потреб операторів ГРМ було використано близько 0,9 млрд кубометрів газу; рівень оплати за цей газ становить 78%", - повідомляє компанія.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!