"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Соратники Яценюка беруть під контроль фінпотоки на держпідприємствах - депутат

П'ятниця, 20 листопада 2015, 14:00

Соратники прем'єр-міністра Арсенія Яценюка беруть під контроль фінансові потоки на державних підприємствах.

Про це й своєму блозі на "УП" написав народний депутат Сергій Лещенко з посиланням на розслідування "УП" про те, як Східний гірничо-збагачувальний комбінат за завищеними цінами закуповує урановий концентрат австрійські фірми сумнівного походження, повязані з Мартиненком.

Як пише Лещенко, ідеться про компанію "STEUERMANN" Investitions- und Handelsgesellschaft mbH, зареєстровану у Відні.

Фірма "STEUERMANN" належить до орбіти Мартиненка. Частину доказів оприлюднили колеги – зокрема, ця компанія входить до наглядової ради Запорізького абразивного комбінату, який входить в сферу інтересів Жванії і Мартиненка.

Реклама:

Також Steuermann Investitions є засновником російської фірми разом з партнером Жванії та Мартиненка Коте Соткімлавою, який очолює ірландську фірму Мартиненка і Жванії "Брінкфорд Лімітед".

Додатковим доказом належності "STEUERMANN" Мартиненку є той факт, що певний період у минулому керівником компанії був громадянин на прізвище Ігор Керезь. Водночас Керезь у двох скликаннях парламенту був помічником бізнес-партнера Мартиненка Давіда Жванії.

 

Нинішнім керівником компанії "STEUERMANN" є австрійський 70-річний пенсіонерВольфганг Айбергер, що живе в містечку Лоретто з населенням 400 осіб. А раніше працював у страховій компанії.

Про зв'язок "STEUERMANN" з угрупуванням Жванії-Мартиненка ще в квітні далекого 2001 року писала австрійська газета "WirtschaftsBlatt" у статті Ukraine: Briten obsiegen im Ölkrimi", яка доступна зараз лише за передплатою.

За словами Лещенка, на Східний ГЗК, яке видобуває уран для атомної енергетики, за завищеними цінами постачається додаткова сировина. І робить це фірма, на чолі якої стоїть австрієць 1945 року народження, а одним з його попередників був помічник Давіда Жванії.

Крім того, народний депутат вказує на те, що Мартиненко взяв контроль і над двлма гірничозбагачувальними комбінатами титанової галузі у Вольногорську та Іршанську.

За його словами, минулого року Яценюк пафосно відрапортував, що забрав ці підприємства з-під контролю Дмитра Фірташа та Сергія Льовочкіна. Але замість того, щоб працювати на інтерес знекровленої української держави, потоки там взяв під контроль той самий Мартиненко.

Посередником з придбання продукції Вольногорського та Іршанського гірничозбагачувальних комбінатів є інша австрійська компанія під назвою Bollwerk Finanzierungs – und Industriemanagement AG.

"Єдиним акціонером компанії Bollwerk, яка наживається на державних активах України, є вже згаданий раніше... 70-річний австрійський пенсіонер Вольфганг Айбергер з містечка Лоретто. Той самий, який управляє урановою прокладкою STEUERMANN", - підсумував депутат.

Документи можна проглянути за посиланням

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: