Британські юристи допоможуть Україні судитися з Коломойським за "Укрнафту"

Вівторок, 17 листопада 2015, 18:03

Міністерство юстиції України залучило юридичну фірму Latham & Watkins LLP (Лондон, Великобританія) в якості юридичного радника у справі за позовом міноритарних акціонерів ПАТ "Укрнафта" проти держави Україна.

Про це йдеться в повідомленні міністерства на веб-порталі "Державні закупівлі".

Згідно з повідомленням, позов компаній Littop Enterprises Limited, Bridgemont Ventures Limited і Bordo Management Limited поданий в Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма.

Договір між Мін'юстом і юрфірмою на надання послуг на 2015 рік вартістю 10 тисяч доларів (без ПДВ) укладено 10 листопада.

Реклама:

Переговори також велися з Gernandt & Danielsson Advokatbyra KB (EUR237 тисяч), Setterwallas Advokatbyra AB (EUR62 тисяч), Norburg and Scherp Advokatbyra AB (EUR256,55 тисяч), MAQS Advokatbyra (EUR232 тисяч) і Squire Patton Boggs (UK) LLP (103,8 тисячі доларів).

Відповідно до тендерної документації, запит про арбітраж містить в собі претензії щодо постійного втручання держави з 2006 року в операційну діяльність компанії.

"На думку компанії, щодо "Укрнафти" неодноразово скоювали незаконні і невиправдані спроби змусити її продати свій газ за істотно заниженою ціною, нижче собівартості виробництва", - йдеться в повідомленні.

"Укрнафта" була обмежена у своєму праві продавати природний газ на відкритому ринку. Більше того, на думку компанії, українські державні структури присвоїли або експропріювали значний обсяг природного газу, який належить ПАТ", - зазначають у Мін'юсті.

Пізніше міноритарії "Укрнафти" пред'явили додаткові претензії в частині різкого підвищення ставки плати за користування надрами для видобутку газу та внесення змін Верховною Радою в закон про акціонерні товариства, яким був знижений кворум для проведення загальних зборів акціонерів, що, на думку міноритаріїв, підриває дію акціонерної угоди між "Укрнафтою" і НАК "Нафтогаз України" від 25 січня 2010 року і угоди про взаєморозуміння з Міненерговугілля від 23 грудня 2010 року.

Мін'юст також зазначає, що можливі втрати України згідно з попередньою інформацією позивачів становлять 5 млрд доларів.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів у травні 2015 року дозволив Міністерству юстиції закупити юридичні послуги для захисту прав та інтересів України у справах за позовами компаній Littop Enterprises, Bridgemont Ventures, Bordo Management (усі - Кіпр).

Як повідомлялося з посиланням на Ігоря Коломойського, міноритарні акціонери ПАТ "Укрнафта" (в т.ч. Littop Enterprises, Bridgemont Ventures, Bordo Management) подали позов до Стокгольмського арбітражу проти держави Україна. Деталі позову він не розкрив.

У січня 2015 року три міноритарних акціонери ПАТ "Укрнафта" зажадали від України 5 млрд доларів як компенсацію за дії уряду і НАК "Нафтогаз України", направивши лист на адресу міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина.

У цьому документі кіпрські компанії вказували, що Україна протягом 2006-2014 років обмежувала "Укрнафту" в праві вільного продажу залишків газу на ринку, незважаючи на відповідні рішення судів.

НАК "Нафтогаз України" належить 50% + 1 акція "Укрнафти", групі компаній, пов'язаних з акціонерами Приватбанку (Дніпропетровськ), - порядку 42% акцій.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: