"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кабмін хоче "виключне право" на поправки до бюджету

Вівторок, 17 листопада 2015, 11:23

Міністерство фінансів розробило ряд поправок до Бюджетного Кодексу, що дозволять змінювати бюджет за погодженням уряду.

Про це у своїй колонці написала журналіст "ЕП" Галина Калачова з посиланням на копію законопроекту, яка є в її розпорядженні.

Згідно з новими правками, зміни до бюджету можна буде вносити, якщо за підсумками трьох кварталів доходи перевищать розпис на 15%, або ж недонадходження за підсумками кварталу складуть більше 15%.

Необхідність збільшити обсяг резервного фонду або ж перерозподілити кошти між спеціальним та загальним фондом бюджету, також будуть приводом для коригування кошторису.

Реклама:

Крім того, кошторис можна буде міняти, якщо витрати на обслуговування і погашення держборгу перевищать план.

Також уряд хоче закріпити за собою "виключне право" вносити зміни, що впливають на параметри дефіциту, держборгу і обсягу держгарантій.

"За два бюджетні періоди на підставі норм БК зміни до бюджету вносилися 30 разів. У разі дії норм про виключне право кількість змін зменшилася б в два рази", - йдеться в зауваженнях Мінфіну до проекту закону.

Зараз зміни можуть вноситися у разі відхилення від оцінки макропрогнозу і зміни в результаті цього доходів і витрат бюджету. При цьому для розгляду поправок до бюджету на засіданні профільного парламентського комітету вимагається експертний висновок від Кабміну.

Як йдеться в матеріалі, в уряді стверджують, що це давно очікувані бюджетні правила. Їх детально обговорює Єврокомісія і МВФ нібито підтримує їх.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!