Українська сторона викупила частку "Української біржі" у росіян

Вівторок, 17 листопада 2015, 08:59

Інвестгрупа "Універ Капітал" і Московська біржа підписали угоду, за якою російська сторона продає пакет акцій ПАТ "Українська біржа".

Про це йдеться в повідомленні компанії.

Як повідомляється, операція буде закрита після отримання дозволу НКЦПФР на придбання істотної частки біржі як ліцензованого учасника фондового ринку.

"Наші переговори йшли довго в силу об'єктивних обставин. Продавець - публічна компанія з прозорим корпоративним управлінням, до того ж досить велика. Йому були потрібні формальні узгодження на декількох внутрішніх рівнях, а також із зовнішніми консультантами. Я радий, що ця велика і напружена робота нарешті завершена і дала довгоочікуваний результат", - прокоментував президент групи Тарас Козак.

Реклама:

За його словами, тепер регулятор повинен схвалити операцію.

"Після цього ми запропонуємо істотну частку в капіталі біржі всім учасникам ринку, а також будемо готові до відкритого діалогу з державою, іноземними інституційними і стратегічними інвесторами. Два учасника ринку, нехай навіть з числа найбільших, не повинні володіти контрольним пакетом біржі. Ми зацікавлені в тому, щоб біржа мала максимальний freefloat. З часом я не виключаю і проведення SPO", - сказав він.

Вимогою продавця була оплата акцій у вільноконвертованій валюті. Поточне законодавство не дозволяє цього українським юридичним особам, тому покупцем по угоді виступає іноземна SPV.

У периметр операції також входить повний викуп "Українського біржового холдингу", який володіє більше 20% акцій "Української біржі".

"Тепер сама передова фондова біржа країни збереже ліцензію і продовжить подальший розвиток регульованого фінансового ринку України. Ми віримо, що через кілька років в результаті реалізації Угоди про асоціацію з ЄС, наш внутрішній ринок буде цікавий міжнародним інвесторам і акції біржі стануть однією з блакитних фішок", - додав Козак.

Інвестиційна Група "Універ" працює в Україні з 2005 року. Основні напрямки - брокерське обслуговування, управління інвестиційними фондами та корпоративне фінансування.

На "Українській біржі" "Універ" займає 1-е місце за кількістю зареєстрованих клієнтів, обсягом торгів ф'ючерсами та опціонами, а також 2-е місце на ринку акцій.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: