Донецький "duty-free" зазнав проблем з організацією торгівлі

Субота, 14 листопада 2015, 14:57

Ідея створення гуманітарно-логістичних центрів на лінії розмежування на Донбасі зазнає поразки. 

Про це пише DW.

Як пише видання, гуманітарно-логістичні центри в зоні АТО люди називають коротко - "duty-free". Оскільки вони розташовані на умовному кордоні в зоні конлікту - але вже на території, що підконтрольна українскому уряду.

Донецькі "duty-free" - це площі між так званим нульовим українським блокпостом та контрольним пунктом в'їзду-виїзду (КПВВ).

Реклама:

За попередніми намірами місцевої влади, на території цих логістичних центрів мешканці самопроголошених республік мали отримати можливість купувати продукти та медикаменти по українських цінах, а також знімати гроші з банкоматів без необхідності проходити догляд та перетинати КПВВ.

Таким чином логістичні центри мали вирішити відразу дві проблеми: розвантажити пункти пропуску на лінії розмежування від багатокілометрових транспортних заторів і допомогти мешканцям неконтрольованих територій купувати продукти по українських цінах.

Перший гуманітарно-логістичний центр на Донбасі для мешканців непідконтрольних територій був відкритий 28 серпня біля КПВВ "Зайцеве", а другий - 9 жовтня поруч з КПВВ "Новотроїцьке".

Сьогодні величезні площі комплексів практично порожніють. Покупців замало, утім господарка палатки з кавою та чаєм каже, що ця торгівля для неї хоч якась можливість заробітку.

"Адже в сусідньому селищі, де я живу, і де мешкає більшість людей, які торгують у логістичному центрі, знайти роботу неможливо", - каже жінка.

Поодинокі відвідувачі логістичного центру цікавляться, в першу чергу, дешевими овочами та м'ясом. Пропозиція є - але поодинока.

Голова ОДА Павло Жебрівський в коментарі про ефективність центрів на сьогодні говорить доволі стримано і визнає існування проблем як з організацією торгівлі, так і наданням обіцяних фінансових послуг.

За його словами, правохоронні органи закрили банкомати, тому що було зафіксовано, як багато людей по чужих картках знімали гроші.

"Тобто з метою упередження отримання фінансових ресурсів терористами або їхніми поплічниками правохоронні органи зупинили роботу банкоматів в логістичних центрах".

Разом з тим, за словами Жебрівського, людина по своїй картці може отримати гроші в "ручному режимі" в касі "Ощадбанку" на території логістичного центру.

Глава області також не заперечує існування небезпеки для життя людей під час перетину лінії розмежування.

"Поки через обстріли ми не дуже стимулюємо розширення послуг в логістичних центрах, тому що насправді скупчення людей створює умови для провокацій терористів", - вважає губернатор.

Однак Жебрівський сподівається, що як тільки буде вирішена проблема черг на лінії розмежування, робота логістичнх центрів стане більш ефективною.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: