Недашковський просить Кабмін перевірити закупівлі урану

П'ятниця, 13 листопада 2015, 16:05

Голова держпідприємства "НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський просить Кабінет міністрів перевірити озвучену в ЗМІ інформацію про зловживання під час закупівлі НАЕК продукції у СхідГЗК.

Про це голова "Енергоатому" заявив під час прес-конференції, передає "Інтерфакс-Україна".

"Я звернуся в Кабмін з проханням перевірити усі ці факти, які були викладені в останніх публікаціях. Тому що, не побоюся цього слова, це дискредитація України", - сказав він.

Глава "Енергоатому" додав, що компанія закуповує увесь урановий оксид-концентрат, що постачає СхідГЗК, чітко на умовах договору від 2008 року і за цінами, затвердженим Міненерговугілля.

Він підкреслив, що для "Енергоатома" не має значення, випускає СхідГЗК урановий оксидний концентрат (кінцевий продукт) повністю самостійно, або закуповує проміжний продукт (ураніл нітрат) в когось іншого, а потім вже з нього виробляє урановий оксидний концентрат.

Реклама:

"Ми закуповуємо не ураніл нітрат, ми закуповуємо не руду, ми закуповуємо саме урановий оксидний концентрат і робимо це за цінами, які нам затвердило Міненерговугілля. Вибудовувати на цьому тлі якісь безграмотні домисли, як це робить СБУ - це відверта нісенітниця", - заявив Недашковський.

"Все це не має будь-якого правового ходу, тому і підключаються ЗМІ. Якби СБУ могла довести якісь реальні факти, вона б це давно зробила, адже ці справи тягнуться з минулого року", - сказав президент "Енергоатому".

Недашковський зазначив, що робота з СхідГЗК дозволяє знизити залежність України від РФ у ядерній сфері.

"Якщо СхідГЗК видобуває 1 тисячу тонн власного уранового концентрату плюс купує 500 тонн сировини, це означає в цілому 1,5 тисяч тонн уранового концентрату. Це той обсяг концентрату, який ми можемо згідно з контрактом поставити ТВЕЛ для виробництва ядерного палива для українських АЕС", - сказав глава "Енергоатому".

"Тобто, вартість цього концентрату - ця сума, на яку ми менше профінансуємо Росію - це ж зрозуміло, адже концентрат був проведений в Україні, або ще десь. Якщо ми відмовимося від закупівлі сировини в інших місцях, значить, адекватну суму заплатимо Росії", - резюмував він.

Раніше "Українська правда" провела розслідування, у ході якого з'ясувалося, що соратник прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, народний депутат від "Народного фронту Микола Мартиненко за рік міг заробити на продажі уранового концентрату близько 770 млн гривень.

Служба безпеки України в червні 2015 року відкрила кримінальну справу щодо звинувачення посадовців ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" і НАЕК "Енергоатом" у завданні державі збитку на 10 млн доларів.

За даними СБУ, посадовці ГЗК закупили в 2014 році урановий концентрат у спеціально створеної ними за кордоном комерційної структури за ціною 90 доларів/кг на загальну суму 18 млн доларів.

Але в офіційній документації комбінату вартість купленого концентрату вже становила 138 доларів/кг. Надалі концентрат був реалізований "Енергоатому" за угодою на закупівлю вітчизняної продукції.

"Енергоатом" тоді заявив, що в 2014 році закуповував у СхідГЗК лише концентрат, виробником якого вказано це саме підприємство.

Як відомо, Недашковський вперше очолив Енергоатом у 2002 році. Надалі він ще двічі очолював держкомпанію - в 2005 році, коли український уряд формувалося з членів "Нашої України" і БЮТ, і в 2008-му, коли Юлія Тимошенко вдруге стала прем'єр-міністром.

Недашковський встиг попрацювати на посаді керівника "Енергоатому" і після приходу до влади Віктора Януковича - він був звільнений з посади тільки в 2012 році.

У березні 2014 року, після втечі Віктора Януковича і призначення прем'єром Арсенія Яценюка, Недашковський очолив компанію в четвертий раз.

Юрій Недашковський вважається людиною соратника прем'єр-міністра Арсенія Яценюка,  народного депутата від "Народного фронту Миколи Мартиненка.

У квітні глава Держфінінспекції Микола Гордієнко, відкритим текстом назвав Миколу Мартиненка "смотрящим" за "Енергоатомом".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: