Суд визнав незаконною постанову НКРЕКУ про підвищення цін на газ для населення

Вівторок, 10 листопада 2015, 20:04

Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною постанову Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики №583 від 3 березня 2015 року про встановлення нових роздрібних цін на газ для населення.

Про це йдеться в рішенні суду від 3 листопада, розміщеному в Єдиному держреєстрі.

"Зобов'язати НКРЕКУ здійснити невідкладну (від дня набуття чинності цієї постанови) публікацію результативної частини цього судового рішення у виданні, в якому було офіційно оприлюднено оскаржуване рішення", - йдеться в рішенні суду.

Згідно з висновками суду, закон не передбачає посаду виконувача обов'язків голови НКРЕКУ, в якій значився Дмитро Вовк на момент підписання постанови №583.

На думку суду, у нього не було необхідних повноважень, а керувати комісією мав старий голова до призначення повноцінного нового.

Реклама:

Як повідомлялося, голова Чугуївської правозахисної групи (Харківська обл.) Роман Лихачов звернувся в Окружний адміністративний суд Києва з позовом до Нацкомісії з врегулювання енергетики та комунальних послуг, в якому вимагає скасувати підвищення тарифів на газ для населення.

3 березня Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, підвищила мінімальний тариф для населення на газ, що використовується для опалення, в 3,3 разу (на 1791 гривень за 1 тисячу кубометрів) - до 3600 грн за 1 тисячу кубометрів. Така ціна діятиме на об'єм до 200 кубометрів на місяць і тільки в опалювальний сезон (з 1 жовтня до 30 квітня).

Об’єм понад 200 кубометрів на місяць, а також не спожитий в опалювальний сезон, газ оплачуватиметься за ціною 7188 грн за 1 тисячу кубометрів.

Ціна газу, який використовує населення для приготування їжі та підігріву води, зросте з 1182 грн за тисячу кубометрів до 7188 грн за 1 тисячу кубометрів.

За відсутності лічильників населення платитиме за газ єдину ціну 7188 грн за 1 тисячу кубометрів.

У середньому ціна на газ для населення підвищилася на 285%, що відповідає положенням меморандуму між Кабінетом Міністрів України з Міжнародним валютним фондом.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!