"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Укртранснафті" не вдалося стягнути 313 мільйонів збитків з "приватівців"

Вівторок, 10 листопада 2015, 09:03

ПАТ "Укртранснафта" не вдалося стягнути з ПАТ "Синтез Ойл" 312,75 млн грн упущеної вигоди.

Про це свідчить рішення Господарського суду Одеської області від 29 жовтня, пишуть "Наші гроші".

Як зазначається, "Укртранснафта" вказує, що у 2009 році уклала з ПАТ "Синтез Ойл" договір про надання послуг з транспортування нафти, відповідно до якого підприємство мало забезпечувати для транспортування від 3 млн тонн нафти щороку. Оскільки цей об’єм не був забезпечений, "Укртранснафта" вимагає стягнути із замовника 312,75 млн грн збитків за 2010-2014 роки.

Суд дійшов висновку, що це був договір перевезення, для пред’явлення позовів по якому встановлюється шестимісячний строк. Оскільки він сплив, позов задоволенню не підлягає.

Реклама:

Крім того, суд вважає, що "Укртранснафта" неправильно розрахувала суму збитків, не врахувавши нові тарифи за 1 тону на транспортування нафти. Суд порахував, що упущена вигода становить 180,71 млн грн, а не 312,75 млн грн.

Зауважимо, що "Укртранснафта" наполягала, що збитки виникли внаслідок невиконання підприємством умов договору стосовно послуг з транспортування нафти, а не послуг з резервування виробничих потужностей.

Адже "Синтез Ойл" на свій захист заявив, що робив щомісяця передоплату, яка залишалася в "Укртранснафти" незалежно від того, надходила нафта на транспортування чи ні.

Нагадаємо, за договором 2009 року сума щомісячної передоплати становила 6,15 млн грн. Однак у 2012 році після внесення змін до договору вона зменшилася до 835 тис грн на місяць.

ПАТ "Синтез Ойл" протягом 2010-2015 років сплатило на користь ПАТ "Укртранснафта" 198,81 млн грн.

Раніше OilNews повідомило, що ревізійна комісія виявила 550 млн грн збитків "Укртранснафти" у 2013-2014 роках через невигідні договори на транспортування нафти з ПАТ "Синтез Ойл", яке входить в групу "Приват".

Нагадаємо, з 2009 року на посаді глави правління ПАТ "Укртранснафта" перебував Олександр Лазорко, який раніше працював у структурах групи "Приват" Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

Лазорка звільнили за маніпуляції з викачування більше 600 тис. тонн технологічної нафти, за зберігання якої в 2015 році компанія платить структурам групи "Приват" близько 2,5 млн грн на день.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: