"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

100 найбільших держпідприємств отримали збиток майже 10 мільярдів

Вівторок, 6 жовтня 2015, 20:53

В 1 кварталі 2015 року сукупний збиток становив 9,7 млрд грн, що майже в 2 рази більше ніж за аналогічний період минулого року (ці дані не включать "Нафтогаз" та "Укрзалізницю").

Про це йдеться в аналітичному звіті про фінрезультати 100 найбільших ДП за 12 місяців 2014 року та 1 квартал 2015 року, який підготувало Мінекономіки.

Як зазначається, звіти підготовлено за фінансової підтримки Уряду Великої Британії (DFID) у рамках Програми "UK-UA: Підтримка реформ в Україні".

Згідно зі звітом, 100 найбільших державних підприємств України закінчили 2014 рік із сукупним збитком у 116,6 млрд грн, з них 88,4 млрд грн припадає на НАК "Нафтогаз України".

Реклама:

В 1 кварталі 2015 р. сукупний збиток становив 9,7 млрд грн, що майже в 2 рази більше ніж за аналогічний період минулого року (ці дані не включать НАК "Нафтогаз України" та "Укрзалізницю", які не публікують консолідовані фінансові результати на квартальній основі).

"Збитки держпідприємств зокрема обумовлені несприятливими економічними умовами, військовими діями, девальвацією національної валюти, виконанням некомерційних, але важливих для держави функцій. Проте, вони також вказують на неефективність держпідприємств, слабкість державного управління та корупцію в секторі держкомпаній", - йдеться у звіті.

За словами міністра Айвараса Абромавичуса, ситуація в секторі держкомпаній залишається напруженою.

"Держпідприємства продовжують нести значні збитки. Ми бачимо приклади, коли політичні інтереси стають на заваді змінам старого керівництва, гальмують темпи реформ, консервують неефективність та корупцію. Необхідно усунути політиків і чиновників від керування державними компаніями та запровадити сучасні механізми корпоративного управління", - зазначив Абромавичус.

 натисніть для збільшення

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!