У НБУ розповіли, через що виводять з ринку Union Standard Bank

Вівторок, 6 жовтня 2015, 12:36

Національний банк України прийняв рішення про виведення з ринку Union Standard Bank через шахрайські дій з боку менеджменту фінустанови.

Про це в колонці на "Економічній правді" написала директор Департаменту банківського нагляду НБУ Катерина Рожкова.

Вона нагадала, що в п'ятницю, 2 жовтня, правління Національного банку прийняло рішення про виведення з ринку Union Standard Bank.

"24 вересня ми віднесли банк до категорії проблемних. Причина звучить формально - "через збільшення ризиків інформаційної безпеки". Але за таким формулюванням насправді криється багато цікавих фактів", - зазначила Рожкова.

Реклама:

"Наприклад - скарга Міністерства енергетики Грузії на невиконання гарантії на 1 млн доларів, наданої Strait Oil and Gas", - пояснила вона.

За її словами, в Union Standard Bank заявили, що невстановлені особи, несанкціоновано, втрутившись у роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), які знаходиться в приміщенні ВАТ "ЮСБ БАНК" за адресою: м. Одеса, вул. Гімназична, 21, здійснили злочинні дії щодо надання банківської гарантії від імені ВАТ "ЮСБ БАНК" через систему SWIFT.

"Тобто, у банку незрозуміло хто підійшов до комп'ютера і дав гарантії на мільйон доларів? Ці ж "невстановлені особи" використовували комп'ютери банку для підтвердження гарантій 14 вересня 2014 року, 19 березня і 6 квітня 2015 року", - написала директор Департаменту банківського нагляду НБУ.

Рожкова зазначила, що Національний банк дізнався про такі факти в кінці літа 2015 року і почав свою перевірку.

"Результатом перевірки стало визнання банку проблемним і введення куратора НБУ", - заявила вона.

"У нас склалося відчуття роботи з двома різними банками. З одного боку - менеджмент декларував про розвиток роздробу, створення нових продуктів, йшла робота з розкриття кінцевого бенефіціара. Але ось банк повертається іншою стороною - і ми бачимо зовсім іншу картину", - повідомила Рожкова.

"Отже, 29 вересня. 57% готівкових коштів Union Standard Bank - 108 млн гривень - сконцентровано у відділенні банку по вул. Артема, 50", - написала директор Департаменту банківського нагляду НБУ.

За її словами, 30 вересня, о 9:00 ранку співробітники Головного управління НБУ в Києві та Київській області приходять на вул. Артема на перевірку відділень. Півтори години їх не пускають в приміщення кас.

"10:30. За ці півтори години 50 млн гривень "вирушили" з Артемівського відділення Union Standard Bank в Одеське, ще 27 млн гривень - у Львівське. У Києві перевірка показала недостачу 410 тисяч гривень", - заявила Рожкова.

"Опівдні співробітники Нацбанку в Одесі та Львові перевіряють каси Union Standard Bank. Грошей немає", - зазначила вона.

Вона повідомила, що о 17:11 сорок сім мільйонів гривень виїхали з Одеси до Харкова, а з Харківського 12 млн гривень тут же "перекочували" до Дніпропетровська.

"До речі, відділення в Харкові за адресою пр. Леніна 41/43, з якого виїхали ці 12 млн гривень, співробітники так і не знайшли. Власне, як і гроші", - додала банкір.

"1 жовтня. НБУ просить Union Standard Bank на 2 жовтня акумулювати гроші у Львові, Харкові та Дніпропетровську. 2 жовтня. Вимоги Національного банку так і не виконано. Правління Нацбанку приймає рішення про виведення з ринку Union Standard Bank", - заявила Рожкова.

"У Суботу, 3 жовтня, тимчасовий адміністратор Фонду гарантування вкладів заходить в Union Standard Bank. 5 жовтня 77 млн гривень так нікуди і не прийшли. Union Standard Bank публічно заявляє, що не вважає дії регулятора обґрунтованими", - написала банкір.

За її словами, поки співробітники НБУ по всій країні шукали примарні гроші, 1 жовтня з рахунків двох пов'язаних з банком юросіб на рахунки фізособи "пішло" 15,3 млн гривень.

"Банк надав 52 особам "фінансову допомогу" на суми від 250 тисяч гривень до 295 тисяч гривень. У банку напевно розуміли, що куратор швидко викриє такі операції, але, схоже, сподівалися все завершити до введення тимчасової адміністрації", - заявила Рожкова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!