Україна хоче торгувати з Іраном після зняття санкцій

П'ятниця, 30 жовтня 2015, 16:46

Україна очікує відкриття дуже перспективного для збуту аграрної продукції ринку Ірану.

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко на брифінгу в п'ятницю, передає "Інтерфакс-Україна".

"Із цікавих ринків, відкриття яких ми очікуємо, - це ринок Ірану. Як тільки буде знято санкції, це дасть величезний потенціал для співпраці. Попередній інтерес є у 3 млн тонн зернових і у величезному спектрі продуктів переробки. Це і м'ясна, і молочна продукція", - сказав він.

Як зазначив Павленко, терміни відкриття ринку - це більше політичне рішення.

Реклама:

"Ви знаєте, що президент Обама зараз підписав щодо зняття санкцій, але мають відбутися певні процедури. Ця країна (Іран - ред.) має гроші: за нашою інформацією, 84 млрд доларів золотовалютних резервів. Іран чекає на співпрацю саме з українськими товаровиробниками", - наголосив міністр.

Крім того, за словами Павленка, є значний потенціал і на ринку Індії. Перші переговори з посольством цієї країни вже відбулися.

"Нині на Індію йде велика кількість соняшникової олії. Так, це продукт переробки, з доданою вартістю, але ми бачимо потенціал і щодо інших продуктів харчування", - сказав глава Мінагропроду.

Він також повідомив про переговори з Республікою Бангладеш: є пропозиції і бажання працювати насамперед із зерновою продукцією.

Як зазначив міністр, нині найбільша кількість експорту української сільгосппродукції припадає на Китай.

За вісім місяців 2015 року 46,9% експорту української сільгосппродукції здійснювалося до Азії (4,2 млрд доларів), ЄС - 25,7% (2,3 млрд доларів), Африки - 13,7% (1,2 млрд доларів), СНД - 10,8% (968,6 млн доларів), США - 0,3% (28,3 млн доларів), інших країн - 2,6% (238,1 млн доларів).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: