Глава НБУ: Ми очистили банківський сектор від "банків-зомбі"

Субота, 3 жовтня 2015, 11:05

Глава Нацбанку України Валерія Гонтарева заявляє, що регулятору вдалося стабілізувати ситуацію на ринку і "очистити" банківський сектор.

Про це вона розповіла в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

"Майже очистили. Ми ще не закінчили, ясна річ, але вже все знаємо про всі банки. Якщо ще минулого літа це була таємниця, покрита мороком, то зараз ми знаємо все і розуміємо, що з цим робити", - заявила Гонтарева.

За її словами НБУ вже очистив ринок від так званих зомбі-банків, де не було ніяких активів; прибрали з ринку банки- "мийки", які займалися відмиванням і переказом грошей у готівку (їх вже вивели з ринку); провів діагностику і стрес-тестування найбільших банків в 2014 році, за результатами яких була проведена їх докапіталізація.

Реклама:

Також, за словами глави НБУ, регулятор закінчує діагностику і стрес-тестування за 2015 і розробив програму докапіталізації банків на наступні чотири роки.

"Зрозуміло, що у нас є ще значна кількість невеликих банків, до яких зараз якраз доходять руки, і ми, нарешті, почнемо консолідацію банківського сектора. Адже коли 85 банків представляють із себе тільки 5% системи, то це ненормально. - Банки різні потрібні, банки різні важливі... - Банк повинен розуміти, для чого він існує, яка в нього стратегія, за рахунок чого він збирається заробляти гроші", - заявляє Гонтарева.

Глава Нацбанку зазначила, що поки для дрібних банків регулятор робив великий подарунок - залишив вимогу до мінімального капіталу у розмірі 120 млн грн і зафіксували цю цифру до 11 червня 2016.

"Проте цей капітал повинен бути чистим, а резерви - сформовані. Адже для новостворених банків вимоги до капіталу вже 500 млн грн", - підкреслила Гонтарева.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!