"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В ЄС з бідністю борються 122 мільйони громадян

Середа, 28 жовтня 2015, 09:40

Економіка в Європі демонструє зростання, проте чверть населення Євросоюзу живе на межі бідності, при цьому молоде покоління є найбільш соціально незахищеним.

Такі висновки містяться в доповіді "Індекс соціальної стабільності в ЄС-2015", підготовленій Фондом Бертельсмана, повідомляє "Укрінформ".

"Розмах злиднів і соціальної ізоляції продовжують залишатися причиною занепокоєння, а розрив між Північчю і Півднем Європи як і раніше величезний", - йдеться в документі.

Майже чверть громадян Євросоюзу, це близько 122 млн осіб - можна назвати сьогодні такими, які живуть на межі бідності, що є "надзвичайно високим і тривожним показником".

Реклама:

У Греції таких аж 36%, в Іспанії - більше 29%, в Португалії - понад 27%.

Найкраще з точки зору соціальної справедливості справи йдуть в Північній Європі: Швеції, Данії і Фінляндії, скрізь індекс вище 7 балів. Найнижчий показник - у Греції, Румунії і Болгарії, де він і не досягає 4. Середньоєвропейський показник - 5,53.

Проте, найгірші справи у дітей і молоді. У Греції до групи ризику (опинитися в злиднях і соціальній ізоляції) потрапляють майже 37%, в Іспанії - трохи менше 36% дітей і підлітків молодше 18 років, у Португалії - майже 32%.

Найвищий показник за цим критерієм учені виявили в Болгарії, Румунії і Угорщині - скрізь вище 40%. Навіть у благополучній Великій Британії індекс досяг 32,6%.

Загалом по ЄС кількість тих, хто не досяг 18 років і може опинитися за межею бідності і в соціальній ізоляції, становила 27,9% (це 26 млн осіб) порівняно з 26,4% у 2007 році.

Позитивним укладачі доповіді вважають той факт, що ситуація не погіршала порівняно з минулим роком в більшості країн блоку. Поки що свого "дна" вона досягла в 2012-му.

В той же час, соціальні умови і можливості для людей у більшості країн Євросоюзу залишаються значно гіршими, ніж було в передкризовий період.

Експерти фонду оцінювали 28 країн ЄС за 35 різними критеріями, серед яких рівень бідності, освіти, працевлаштування, охорони здоров'я тощо.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!